Wednesday, June 23, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ-"Ο ΠΟΙΜΗΝ"


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

_________


Ο Ποιμήν, Μηνιαίον Εκκλησιαστικόν περιοδικόν, Ετος ΟΕ΄, Φεβρουάριος - Μάρτιος 2010, Αριθ. 2-3, σσ. 37-72.


Με ξάφνιασε ευχάριστα - κατά το πλείστον - το μηνιαίο περιοδικό “Ο Ποιμήν” της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης.


Μου έκανε εντύπωση ότι πρόκειται για περιοδικό που εκδίδεται από το 1933, βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και διευθύνεται από τον κ. Γεώργιο Σωτηρίου.


Εχει μια σεμνότητα το περιοδικό που προκαλεί σεβασμό στον αναγνώστη. Τα κείμενά του κάνουν ορθόδοξη κατήχηση. Λιγοσέλιδο αλλά ουσιαστικό το περιεχόμενό του.


Επίσης! Ενώ το περιοδικό καταγράφει με λεπτομέρεια τα εκκλησιαστικά χρονικά της Μητροπόλεως Μυτιλήνης έχει τη σεμνότητα και το ήθος να μη δημοσιεύει πολλές φωτογραφίες του οικείου ιεράρχη σε αντίθεση με άλλα περιοδικά που είναι κυριολεκτικά άλπουμ φωτογραφιών των οικείων Μητροπολιτών και προκαλούν θυμηδία στους αναγνώστες.


Το μόνο που με ενόχλησε είναι η συμπερίληψη της Πατριαρχικής και Συνοδικής Εγκυκλίου της Κυριακής της Ορθοδοξίας στα περιεχόμενά του. Πρόκειται για ένα κατάπτυστο κείμενο το οποίο προκάλεσε την ορθόδοξη συνείδηση επειδή ο Παναγιότατος επέλεξε την Κυριακή της Ορθοδοξίας, όχι για να επισημάνει τις αιρέσεις, αλλά για να στηλιτεύσει τους ευσεβείς πιστούς που θλίβονται για τους οικουμενιστικούς του ακροβατισμούς.


Αντίθετα ο Κατηχητήριος Λόγος του Παναγιότατου επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο οποίος επίσης συμπεριλαμβάνεται στα περιεχόμενα του περιοδικού είναι ένα πολύ ψυχωφελές κείμενο της γραφίδας του Παναγιότατου που οικοδομεί τους πιστούς.


Συγχαίρουμε το Σεβασμιότατο για την έκδοση καθώς και τον κ. Σωτηρίου και όσους άλλους πατέρες και αδελφους κοπιάζουν για την έκδοση.

No comments:

Post a Comment