ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
==============
Με απόφασή του, που χαρακτηρίζεται ιστορικής σημασίας, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στην προσφυγή που είχε υποβάλλει κατά της Τουρκίας σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.
Αναγνωρίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, νομική υπόσταση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της ιδιοκτησίας και αποφάσισε, τελεσίδικα, ότι η κυριότητα του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου πρέπει να επανέλθει στο Πατριαρχείο και η Τουρκία οφείλει να του καταβάλει 20.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες και επιπλέον 6.000 ευρώ για μη περιουσιακή ζημιά.
Σε προγενέστερη, μη τελεσίδικη, απόφασή του, το ΕΔΑΔ, στις 8 Ιουλίου 2008, είχε κρίνει ότι οι τουρκικές αρχές δεν είχαν το δικαίωμα να στερήσουν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο χωρίς, μάλιστα, να καταβάλλουν και την προβλεπόμενη αποζημίωση.
Είχε όμως επιφυλαχθεί να ανακοινώσει την τελεσίδικη απόφαση του για το σκέλος της δίκαιης ικανοποίησης σε μεταγενέστερο χρόνο.
Την τελεσίδικη απόφαση του γνωστοποίησε χθες το Δικαστήριο, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεκδίκηση περιουσιακών στοιχείων που έχουν υφαρπάξει οι τουρκικές αρχές, τόσον από το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσον και από άλλα, μη μουσουλμανικά, θρησκευτικά ιδρύματα στην Τουρκία.
Το οικόπεδο έχει έκταση 23.255 τετ. μέτρα, είναι σε λόφο της νήσου Πριγκήπου (Buyukada) στην Προποντίδα και περιέχει ένα πενταόροφο κτίριο και ένα δεύτερο βοηθητικό διώροφο.
Το 1903, η χρήση του χώρου παραχωρήθηκε στο Ίδρυμα της ορθόδοξης μειονότητας " Το Ορφανοτροφείο Αρρένων της Πριγκήπου".
Στις 13 Ιουνίου του 1935, όταν άρχισε η ισχύς του νόμου για τα ιδρύματα, η νομική προσωπικότητα του Ορφανοτροφείου αναγνωρίσθηκε επίσημα και το ακίνητο αναφέρθηκε στη δήλωση που κατατέθηκε το 1936.
Το 1964, για λόγους ασφάλειας, εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε, οι τουρκικές Αρχές διέταξαν εκκένωση των χώρων του Ορφανοτροφείου.
Το Πατριαρχείο υποστηρίζει ότι την ίδια χρονιά, η ιδιοκτησία και η διαχείριση του ακινήτου πέρασε στο τουρκικό Δημόσιο.
Στις 22 Ιανουαρίου 1997, η Γενική Διεύθυνση ιδρυμάτων εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία το Ορφανοτροφείο χαρακτηριζόταν "ανενεργές".
Η απόφαση σημείωνε ότι το Ορφανοτροφείο είχε σταματήσει να έχει φιλανθρωπική δραστηριότητα, το Διοικητικό του Συμβούλιο είχε ανακληθεί και η διαχείρισή του είχε περάσει στη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων.
Το Ορφανοτροφείο προσέβαλε την ανωτέρω απόφαση τον Απρίλιο του 1997 ζητώντας ακύρωσή της, αίτημα το οποίο απερρίφθη από την τουρκική Διοίκηση.
No comments:
Post a Comment