Wednesday, January 31, 2018

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ



ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Του κ. Ανδρέα Κυριακού, Θεολόγου
=====

Στο σημερινό «Φιλελεύθερο» της Λευκωσίας διαβάζουμε: «Η εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, στο κατεχόμενο χωρίο Αργάκι Μορφου μετατράπηκε, με άδεια των κατοχικών αρχών, σε σχολή χορού!!! Στις 14 τρέχοντος οι πρόσφυγες κάτοικοι, αφού πήραν άδεια από τις κατοχικές αρχές, πήγαν να λειτουργήσουν την εκκλησία, προεξάρχοντος του μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεόφυτου. Την βρήκαν, όμως, σε κακά χάλια και με μια μεγάλη ρωγμή στο Ιερό, σημάδι πως άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κατάρρευσή της. Οι πρόσφυγες του Αργακίου ζήτησαν από τους Τούρκους να την επιδιορθώσουν με δικά τους έξοδα κι ακόμη αναμένουν απάντηση…». 

Μια από τις χαίνουσες πληγές της κατεχόμενης από τους Τούρκους περιοχής της Κύπρου, είναι και οι εκατοντάδες εκκλησίες, που έμειναν έρμαιο στα χέρια των Τούρκων κατακτητών,που ανήκουν στους  … ανεκτικούς σουνίτες Μωαμεθανούς. Ο αριθμός των κατεχομένων εκκλησιών ξεπερνά τις 714 -κατά τον ερευνητή του θέματος κ. Αντώνιο Κουφέτα, πρόσφυγα από το κατεχόμενο Φλαμούδι Αμμοχώστου-. Το κυπριακό κράτος δεν έκανε τον κόπο να παρουσιάσει, άχρι του νυν, ένα ολοκληρωμένο επίσημο κατάλογο των εκκλησιών αυτών, ενώ έχουν περάσει τόσες δεκαετίες και ορισμένες απ’ αυτές έχουν ήδη ισοπεδωθεί από τους κατακτητές. Αυτό που ΔΕΝ έκαναν αυτοί που έπρεπε, το έκανε με πολύ κέφι, κόπο, σύστημα και επιστημοσύνη ο αξιέπαινος και ακούραστος κ. Κουφέτας. 

Η τύχη των εκκλησιών αυτών είναι γνωστή: ορισμένες μετατράπηκαν σε τζαμιά, κατά την οθωμανική και νεο-οθωμανική πρακτική. Άλλες έγιναν μάντρες για τα πρόβατα και άλλες αποθήκες σανού. Η εκκλησία του χωριού Νικήτας Μόρφου μετατράπηκε σε …νεκροτομείο! Η εκκλησία του Απ. Λουκά της Λευκωσίας έγινε αθλητικό σωματείο! Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Κερύνειας μετατράπηκε σε μουσείο εικόνων (που μαζεύτηκαν από άλλες λεηλατημένες εκκλησίες), όπως και το καθολικό της Μονής Απ. Βαρνάβα. 

Οι εκκλησίες που παρέμειναν ως χώροι λατρείας μετρούνται στα δάκτυλα (Άγ. Μάμας Μόρφου, Απ. Ανδρέας Καρπασίας, μερικές εκκλησίες στους τόπους όπου υπάρχουν ακόμη λίγοι εγκλωβισμένοι, όπως στην Αγία Τριάδα και στο Ριζοκάρπασο). 

Αυτή είναι η θλιβερή κατάσταση, χωρίς φτιασίδια, σκοπιμότητες και ωραιοποιήσεις. Να σε τι ωφέλησαν οι διαθρησκευτικοί διάλογοι και οι συχνές-πυκνές συναντήσεις με τους ιμάμηδες, χοτζάδες, μουφτήδες, μουλλάδες κ.ο.κ. Σε μια … έκρηξη διαλλακτικότητας ο Μουφτής των Τούρκων της Κύπρου έκανε τη …  γενναιόδωρη πρόταση να επιδιορθώνεται μια εκκλησία το χρόνο!!! 

Θυμάμαι το θορυβώδες εκείνο διαθρησκευτικό συνέδριο της Λευκωσίας στα 2008, για το οποίο η Εκκλησία της Κύπρου ξόδεψε, συν τοις άλλοις, τόσα χρήματα! Τα αποτελέσματά του είναι γνωστά, όπως και των υπόλοιπων συνεδρίων, στα οποία σπεύδουν οι ημέτεροι με βία, μήπως και μείνουν έξω του νύμφωνος. Η αναντίλεκτή τους αποτελεσματικότητα αποδεικνύεται και από όσα περιγράψαμε, σε αδρές γραμμές, ανωτέρω.

No comments:

Post a Comment