Thursday, January 18, 2018

ΑΝΑΜΙΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ Β΄



ΑΝΑΜΙΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Β΄

Αναθέρμανση σχέσεων και επιδιώξεων


Του κ. Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
=====

Οι Σκοπιανοί, πριν από δύο μήνες, προσέγγισαν εκκλησιαστικά και εθνικά την Βουλγαρία και αυτή άδραξε την ευκαιρία και τους αγκάλιασε. Η σχέση τους, που αναθερμαίνεται τώρα, ξεκινά στα τέλη του 19ου αιώνα. Μετά τις Συνθήκες Αγίου Στεφάνου και Βερολίνου συγκροτήθηκαν το 1893 τα «Βουλγαρικά Μακεδονο – Αδριανουπολιτικά Επαναστατικά Κομιτάτα». Αυτά, με τη συμπαράσταση της εκκλησιαστικής Βουλγαρικής Εξαρχίας, που είχε χαρακτηριστεί το 1872 σχισματική από το Οικουμενικό Πατριαρχείο,  επιχειρούν να εκβουλγαρίσουν τη Μακεδονία, αλλά αποτυγχάνουν. Οι Έλληνες, με πρωτοστατούντες την Εκκλησία και τους Μακεδονομάχους, τους αντιμετωπίζουν με επιτυχία. 

Με τον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο η Βουλγαρία χάνει τα περισσότερα εδάφη της γεωγραφικής Μακεδονίας, αλλά συνεχίζει να τα διεκδικεί. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο τη σκυτάλη της «μακεδονικής» ιδέας παραλαμβάνουν οι βούλγαροι κομμουνιστές. Με τον ηγέτη τους Κολάροφ, στην Γ΄ Διάσκεψη της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας ( Μόσχα, 1921), έθεσαν θέμα αυτονομίας κράτους της Μακεδονίας, στο οποίο θα προσηρτώντο τα εδάφη, που τότε ανήκαν στην Ελλάδα, στη Σερβία και στη Βουλγαρία. Η απόφαση ήταν θετική και κατέστη υποχρεωτική για όλα τα κομμουνιστικά Κόμματα μετά την επικύρωσή της από το Ε΄ Συνέδριο της Κομιντέρν, το 1924. 

Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Βουλγαρία πήγε με το μέρος της ναζιστικής Γερμανίας και ως κατοχική δύναμη ενήργησε πάλι προς εκβουλγαρισμό των Ελλήνων της Μακεδονίας. Οι κομμουνιστές της Σερβίας, υπό τον Τίτο, αντέδρασαν και παίρνοντας την εξουσία, το 1945 μετέτρεψαν το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, που ιδρύθηκε το 1918,  σε Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, που συγκροτήθηκε  από τις Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Βοσνίας, Μαυροβουνίου και Μακεδονίας. Η κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία έκτοτε και έχοντας δημιουργήσει στους κόλπους της Μακεδονικό Ομόσπονδο κράτος πέρασε στην αντεπίθεση και επιδίωξε να γίνει ο πυρήνας ενός κατασκευασμένου «μακεδονικού έθνους», άγνωστου έως τότε στην Ιστορία. Την προσπάθειά του Τίτο ενίσχυαν και ενισχύουν παντοιοτρόπως και με έντονες αλυτρωτικές διαθέσεις παλαιοκομμουνιστές και νεοκεφαλαιοκράτες σλαύοι, που  μετανάστευσαν στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ και στον Καναδά.  

Με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας οι εκκλησιαστικοί και πολιτικοί και εκκλησιαστικοί ιθύνοντες των Σκοπίων ενέτειναν την αλυτρωτική προπαγάνδα τους, χαλάρωσαν τους δεσμούς τους με την Σερβία και προσβλέπουν πλέον στην υποστήριξη της Βουλγαρίας,  Πολιτείας και Εκκλησίας. Η Βουλγαρία είναι στην ΕΕ και το Πατριαρχείο της ευχαρίστως δέχεται η Εκκλησία των Σκοπίων να περάσει υπό τη δικαιοδοσία του, από αυτήν  της Σερβικής Εκκλησίας, με την οποία οι Σκοπιανοί είναι σε «εμπόλεμη» κατάσταση. Αυτό, προς το παρόν, δεν είναι καθόλου εύκολο. Σημειώνεται ότι επί κομμουνιστικού καθεστώτος η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», το 1966,  ντε φάκτο κήρυξε την αυτοκεφαλία (ανεξαρτησία) της από την Σερβική Εκκλησία. Αυτή το 1967 αποφάσισε να την κηρύξει σχισματική και να προχωρήσει στην ίδρυση Κανονικής Εκκλησίας, με την ιστορική ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, που ικανοποίησε την Εκκλησία της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος της οποίας Ιωάννης και όλοι οι κληρικοί της υποφέρουν και υπομένουν απάνθρωπο ζυγό υπό το Σκοπιανό καθεστώς.

(Συνεχίζεται)

1 comment:

  1. Πολύ ωφέλιμη η ιστορική ανάλυση του εκκλησιαστικού καθεστώτος της εκκλησίας των Σκοπίων απο τον κ. Παπαθανασόπουλο Θερμά τον ευχαριστούμε

    ReplyDelete