Sunday, January 28, 2018

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ Α΄ ΓΥΡΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ Α΄ ΓΥΡΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

O πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο ολοκληρώθηκε. Ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Μαλάς είναι οι υποψήφιοι για το δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο κ. Αναστασιάδης ξεκινά από ένα ποσοστό 35%, ενώ ο κ. Μαλάς από ένα ποσοστό 30%.

Το ερώτημα, επομένως, είναι τι θα κάνουν όσοι ψήφισαν τον κ. Παπαδόπουλο, τον κ. Χρήστου και τον κ. Λιλλήκα.

Υπάρχει, επίσης, και μια μεγάλη δεξαμενή 28% ψηφοφόρων που δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Αυτοί θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών την επόμενη Κυριακή.

Ορισμένοι νομίζουν ότι, αν ο κ. Παπαδόπουλος δώσει γραμμή για την υποστήριξη του ενός ή του άλλου υποψηφίου, ότι θα εισακουστεί.

Πρόκειται για αψυχολόγητη προσέγγιση του θέματος, επειδή οι ψηφοφόροι του κ. Παπαδόπουλου προέρχονται από ένα μωσαικό κομμάτων και δεν αναμένουν από τον κ. Παπαδόπουλο να τους υποδείξει τι θα κάνουν.

Επί παραδείγματι είναι τουλάχιστον αφελές να πιστέψουμε ότι οι ψηφοφόροι, που προέρχονται από την Αλληλεγγύη της κυρίας Θεοχάρους, θα υπακούσουν σε τυχόν υπόδειξη του κ. Παπαδόπουλου να ψηφίσουν τον υποψήφιο του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ κ. Σταύρο Μαλά.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει για τους αριστερογενείς ψηφοφόρους -και είναι πολλοί- του ΔΗΚΟ.

Ούτε αυτοί θα υπακούσουν τον κ. Παπαδόπουλο αν τυχόν τους πει να ψηφίσουν τον κ. Αναστασιάδη.

Μεγαλύτερη ανυπακοή στον κ. Παπαδόπουλο θα δείξουν οι οπαδοί της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων. Και φυσικά η πλατφόρμα του κ. Κουτσού δεν δέχεται υποδείξεις.

Όσο για τον κ. Λιλλήκα ούτε λόγος να γίνεται. Ότι και να πει δημόσια, για να ρίξει στάκτη στα μάτια του κόσμου, το κόμμα του λειτουργεί σαν υποκατάστημα του ΑΚΕΛ και οι ψηφοφόροι του θα ψηφίσουν τον κ. Μαλά.

Όσο για τους ψηφοφόρους του ΕΛΑΜ αποκλείεται να ψηφίσουν τον κ. Μαλά. Είτε θα ψηφίσουν τον κ. Αναστασιάδη, είτε δεν θα προσέλθουν στις κάλπες.

Συμπερασματικά: Οι ψηφοφόροι που δεν ψήφισαν τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Μαλά δεν είναι εύκολο να καθοδηγηθούν να ψηφίσουν τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο. Έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους και θα πορευτούν ανάλογα ασχέτως υποδείξεων.

No comments:

Post a Comment