Saturday, January 27, 2018

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Σήμερα Κυριακή, 28 Ιανουαρίου, ο Κυπριακός Ελληνισμός προσέρχεται στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι υποψήφιοι, που έχουν πιθανότητα να εκλεγούν, είναι ο σημερινός Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και ο κ. Σταύρος Μαλάς υποψήφιος του ΑΚΕΛ (του κομμουνιστικού κόμματος Κύπρου).

Η εκλογή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από τον α΄ γύρο των εκλογών, επειδή το Σύνταγμα της Κύπρου προνοεί την εξασφάλιση του 50%+1 των ψήφων. Γι’ αυτό, επειδή κανένας από τους τρείς βασικούς υποψηφίους δεν είναι δυνατόν να εξασφαλίσει αυτό το ποσοστό από τον α΄ γύρο των εκλογών, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εκλεγεί όποιος, εκ των δύο πρώτων υποψηφίων, που πλειοψήφισαν στον α΄ γύρο, εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο β΄ γύρο.

Ο κ. Αναστασιάδης -σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις- θεωρείται το φαβορί του α΄ γύρου, αλλά είναι άγνωστο ποιο τελικά ποσοστό θα εξασφαλίσει.

Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος (γυιός του μ. Τάσσου Παπαδόπουλου) -σύμφωνα με τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων- θωρείται ο υποψήφιος που θα έρθει δεύτερος στον α΄ γύρο, αλλά πολλοί θεωρούν ότι η μάχη μεταξύ του κ. Μαλά και του κ. Παπαδόπουλου θα είναι αμφίρροπη.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΩΝ ΔΕΞΙΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ
_______

Το αποτέλεσμα των εκλογών και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο θα καθορίσουν -εν πολλοίς- οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Συναγερμού, οι οποίοι έφυγαν ή αποστασιοποιήθηκαν από το κόμμα τους, εξαιτίας των θέσεων του κ. Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Ορισμένοι από αυτούς προσχώρησαν στο ΕΛΑΜ, άλλοι στην Αλληλεγγύη της κ. Ελένης Θεοχάρους και άλλοι παραμένουν ανένταχτοι κομματικά, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα ψηφίσουν τον κ. Αναστασιάδη στον α΄ γύρο. Είτε θα ψηφίσουν το ΕΛΑΜ, είτε τον κ. Παπαδόπουλο, είτε θα ρίξουν άκυρο ή λευκό, είτε θα απόσχουν από τις κάλπες.

Το μέγα ερώτημα, που δεν μπορεί να απαντηθεί πριν ανοίξουν οι κάλπες, είναι ποιο ποσοστό των δυσαρεστημένων δεξιών ψηφοφόρων θα κατευθυνθεί στον κ. Παπαδόπουλο, για να του δώσει τη δυνατότητα να περάσει στο β΄γύρο. 

Γ. ΛΙΛΛΗΚΑΣ: Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ
________

Ένας άλλος παράγοντας, που θα διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στις εκλογές, είναι η στάση των ψηφοφόρων της Συμμαχίας πολιτών του κ. Γ. Λιλλήκα.

Ήδη ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της Συμμαχίας Πολιτών -και μάλιστα η ομάδα του κ. Κουτσού- έφυγε από το κόμμα και υποστηρίζει ανοιχτά τον κ. Παπαδόπουλο.

Αυτό που είναι άγνωστο είναι ποιο ποσοστό τελικά θα εξασφαλίσει ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος -με εντολή του ΑΚΕΛ- επιμένει στην υποψηφιότητά του μέχρι τέλους, για να αφαιρέσει ψήφους που θα πήγαιναν στον κ. Παπαδόπουλο, για να δοθεί η δυνατότητα στον κ. Μαλά να περάσει στο β΄ γύρο.

Αν ο κ. Λιλλήκας εξασφαλίσει ποσοστό 5%, τότε -πιθανώτατα- θα κατορθώσει να αποκλείσει τον κ. Παπαδόπουλο από τον β΄ γύρο.

Γιατί ο κ. Λιλλήκας δέχτηκε να γίνει ο δούρειος ίππος του ΑΚΕΛ;

Επειδή, αν προσφέρει αυτή την εκδούλευση στο ΑΚΕΛ, ελπίζει -βάσιμα ασφαλώς- ότι θα είναι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

No comments:

Post a Comment