Sunday, January 21, 2018

ΜΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΔΑΚΡΥΤΗ



ΜΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΔΑΚΡΥΤΗ

Του Θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Όπως μας πληροφορεί η «Ρομφαία», από την 1.1.2018 ο Μητροπολίτης Ελσιγκίου κ. Αμβρόσιος (Γιεεσκελάινεν) υπέβαλε παραίτηση από τη θέση του. Ο εν λόγω ιεράρχης κατεσκανδάλισε τα τελευταία χρόνια με τις άνευ προηγουμένου αντικανονικές ενέργειές του. Γνωστός οικουμενιστής και καταφρονητής της Παραδόσεως της Εκκλησίας, προεκάλεσε, στις αρχές του 2015, την αυτοσυνειδησία των Ορθοδόξων όταν προσκάλεσε σε κυριακάτικη λειτουργία στον καθεδρικό ναό των Ορθοδόξων του Ελσίνκι την Λουθηρανή «επίσκοπο» Ελσίνκι κα Ίργια Κααρίνα Άσκολτα. Και δεν έμεινε μέχρι εδώ. Στη συνέχεια «έμπασε» την ερίτιμο κυρία Ίργια εντός του Ιερού Βήματος του Ναού και υποχρέωσε τους διακόνους να την μνημονεύουν!!! 

Τότε ο Αρχιεπίσκοπος Φινλανδίας κ. Λέων αντέδρασε στις ως άνω αντικανονικές ενέργειες του προειρημένου επισκόπου. Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος υποστήριξε την απαράδεκτη ενέργειά του, φέρνοντας σαν προηγούμενο τα όσα απαράδεκτα και αντικανονικά έγιναν στις 29-30.11.2014 στο Φανάρι κατά την υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου στον πατριαρχικό ναό!!! Το θέμα ετέθη στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου (17-20.3.2015) αλλά καμμιά απόφαση δεν  είδε το φως της δημοσιότητος. Ούτε καθαίρεση, ούτε αργία, μήτε καν επίπληξη. 

Πάλιν, κατά τη «Ρομφαία», ο Αρχιεπίσκοπος Λέων μετέφερε την έδρα του από το Κουόπιο της Καρελίας στο Ελσίνκι και ο νέος του τίτλος θα είναι Αρχιεπίσκοπος Ελσίνκι και πάσης Φινλανδίας και δημιουργήθηκε νέα Μητρόπολη με έδρα το Κουόπιο. 

Σωστές αυτές οι ενέργειες του Σεβασμιώτατου κ. Λέοντος. Όμως το ουσιαστικό πρόβλημα της εν Φινλανδία Εκκλησίας είναι άλλο. Μιλάμε για μια άνευ προηγουμένου εκκοσμίκευσή της, που δεν συνίσταται μόνο στον αντικανονικό εορτασμό του Πάσχα με τους Λουθηρανούς και τους Παπικούς, κατά παράβαση του σχετικού Κανόνος της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου. 

Ο συναγελασμός με τους Λουθηρανούς είναι καθημερινό φαινόμενο, όπως διαπίστωσε ο γράφων ιδίοις όμμασι, τόσο στις ενορίες όσο και στα μοναστήρια. Να ελπίσουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Λέων θα προχωρήσει σε σωστές ενέργειες που θα προξενήσουν δάκρυα χαράς στα μάτια των Ορθοδόξων; Γι’ αυτό «του Κυρίου δεηθώμεν».

No comments:

Post a Comment