Wednesday, January 31, 2018

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ π. ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ π. ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Αρχίζουμε, από σήμερα, την δημοσίευση σε συνέχειες, του εξαιρετικού, από κάθε άποψη, άρθρου του διακεκριμένου αντιοικουμενιστή κληρικού π. Άγγελου Αγγελακόπουλου, που επιγράφεται “Συμβολή στο θέμα της διακοπής μνημοσύνου”.

Πρόκειται για απολύτως κατοχυρωμένη πραγματεία, η οποία οριοθετεί ορθοδόξως το αναφαίρετο δικαίωμα των πιστών να διακόποτουν το λειτουργικό μνημόσυνο του οικείου ιεράρχη όταν κηρύσσει επ’ εκκλησίαις γυμνή τη κεφαλή κατεγνωσμένη αίρεση.

Ο π. Άγγελος στηρίζεται στους Αγίους Πατέρες, στους Ιερούς Κανόνες και στην εκκλησιαστική Ιστορία και αποδεικνύει ότι, α.) εφόσον συντρέχουν οι κανονικές προυποθέσεις και β.) εφόσον υπάρχει εχέγγυο ότι δεν θα εκτραπεί σε σχίσμα, η Αποτείχιση αποτειλεί αναφαίρετο κανονικό δικαίωμα των πιστών.

Παράλληλα ο καλός κληρικός εξηγεί -με εξαιρετικά ισχυρά επιχειρήματα και πολύ πειστικό τρόπο- για ποιο λόγο δεν αποτειχίστηκε ο ίδιος από τον οικείο του ιεράρχη Σεβ. Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Χαιρετίζουμε, με μεγάλο ενθουσιασμό, την πραγματεία του π. Άγγελου, τον συγχαίρουμε υικά και θερμά για το σπουδαίο έργο που επιτέλεσε και τον παρακαλούμε να έχει ανύστακτο βλέμμα στις εξελίξεις που αφορούν την Αποτείχιση, να συνεχίσει να τις ερμηνεύει ορθοδόξως και να κατηχεί κατά Θεόν τον λαό του Θεού.

Η πραγματεία του π. Άγγελου έγινε δεκτή με πολλή χαρά από όλα τα αντιοικουμενιστικά ιστολόγια. Θλιβερή εξαίρεση απετέλεσαν ΜΟΝΟΝ δύο σχισματικά ιστολόγια (“Ομολογία” και “Πατερική Παράδοση”). Αρνητικός απέναντι στη μνημειώδη εργασία του π. Άγγελου για την Αποτείχιση είναι και ο γνωστός και μη εξαιρετέος σχισματικός κ. Αδαμάντιος Τσακίρογλου που ζει με την ψευδαίσθηση -ο δυστυχής- ότι είναι αποτειχισμένος και όχι σχισματικός.

Όλα τα άλλα ιστολόγια και οι σχολιαστές των αναρτήσεων εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το εξαίρετο επίπεδο της πραγματείας του π. Άγγελου.

Είναι, από πολλές απόψεις, σημαντική η εργασία του π. Άγγελου, ο οποίος κινείται στη γραμμή του Γέροντος Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου και του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, αλλά και του Αγίου Παισίου του Αγιορείτη και μιλά για την Αποτείχιση μέσα στο κλίμα της κανονικής παράδοσης που μας κατέλιπαν κορυφαίες φυσιογνωμίες της Εκκλησίας μας.

No comments:

Post a Comment