Thursday, January 18, 2018

ΕΝΘΡΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΟΣ Ο ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΕΛΕΝΤΗΣ



ΕΝΘΡΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΟΣ Ο ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΕΛΕΝΤΗΣ

Του Σεβ. Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου
=====
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος Νικόλαος Σελέντης υπήρξε σπάνιος άνθρωπος και μεγάλης αξίας Ιεράρχης, ο οποίος παρότι εποίμανε την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος μόλις 6 χρόνια, εν τούτοις εσφράγισε με την ακτινοβολούσα προσωπικότητά του την ιστορία της περιοχής και το όνομά του έμεινε γραμμένο στις ψυχές του ποιμνίου του με ανεξίτηλα χρώματα παρότι από την κοίμησή του έχουν περάσει 43 χρόνια.
Μετά την άδικη εκθρόνισή του τον Ιούλιο του 1974 από το καθεστώς της δευτέρας φάσεως της δικτατορίας, αποσύρθηκε στην γενέτειρά του Ιερά Νήσο Τήνο αναζητώντας γαλήνη στη σκιά της Μεγαλόχαρης Παναγίας και στην αγάπη των κατά σάρκα συγγενών του.
Εκεί τον επισκέφθηκε η δεύτερη δοκιμασία, η οποία εμφάνισε τα συμπτώματά της και η οποία τελικά τον οδήγησε στη μόνιμη πατρίδα.
Έτσι στις 19 Ιανουαρίου του 1975 παρέδωσε εν ειρήνη την ψυχή του στον Κύριο. Ήταν Κυριακή πρωί. 
Σύσσωμη η πόλις της Χαλκίδος υποδέχθηκε τον αγαπημένο της Ποιμενάρχη.
Στις 23 Ιανουαρίου, ημέρα Πέμπτη το μεσημέρι έφθασε η σορός του μακαριστού Νικολάου στη Χαλκίδα. Από τη γέφυρα μέχρι τον Ναό του Αγίου Νικολάου είχε συγκεντρωθεί ολόκληρη η πόλη και πολλοί άλλοι από διάφορα διαμερίσματα της Εύβοιας. Κανένας δεν ημπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.
Εναποτέθηκε το ιερό λείψανο στον Ναό του Αγίου Νικολάου. 
Εντύπωση προκάλεσε η αυθόρμητη προσφώνηση του συνταξιούχου Ιεροκήρυκος Αρχιμ. Χριστοφόρου Καλύβα, ο οποίος με πνεύμα συντετριμμένο για την επικριτική στάση του όλα σχεδόν τα χρόνια της Αρχιερατείας του Νικολάου, εζήτησε δημοσίως συγγνώμη και έπλεξε το εγκώμιο του ιερού νεκρού.
Αυτό που έζησε η πόλη της Χαλκίδος δεν το έζησε ποτέ, ούτε κατά το παρελθόν, ούτε πρόκειται να ζήσει εις το μέλλον.
Στο τέλος της Ακολουθίας εξεφώνησε πύρινο επικήδειο λόγο ο Ιεροκήρυκας Αρχιμ. Ευσέβιος Κόκκορης, ο οποίος μετά την περιγραφήν της ζωής και δράσεως του Νικολάου, επικέντρωσε τον λόγο του στην αδικία της εκπτώσεώς του.
Μόλις δε ετελείωσε, ως επιβράβευση ακούσθηκε από τον χώρο των Αρχιερέων μια βροντώδης φωνή: «Εύγε σου Αρχιμανδρίτα». Ήταν η φωνή του Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος Κωνσταντίνου, η οποία ξεσήκωσε το πλήθος, που με μια φωνή αλαλάζοντας εφώναξε: «Άγιος, Άγιος, είναι Άγιος».
Η Παρασκευή της 24ης Ιανουαρίου του 1975 ήταν σαν την Μεγάλη Παρασκευή. Τα καταστήματα έμειναν κλειστά. Ο λαός είχε συγκεντρωθεί στον άγιο Νικόλαο για να αποδώσει τον οφειλόμενο σεβασμό στον λατρευτό του Ποιμενάρχη.
Οι φωτογράφοι εκείνη την ημέρα κυριολεκτικά επλούτισαν. Επώλησαν χιλιάδες φωτογραφίες του Νικολάου, που μέχρι σήμερα υπάρχουν στα εικονοστάσια πολλών σπιτιών.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων το συγκεντρωμένο πλήθος ξεπερνούσε τις 50.000. Κατά την εξόδιο ακολουθία μαζί με τους χορούς των ιεροψαλτών, που απέδιδαν τους νεκρώσιμους ύμνους ακουγόταν ένας βουβός θρήνος, που άλλοτε εκάλυπτε τις ψαλμωδίες και άλλοτε απλωνόνταν υπόκωφα εντός και εκτός του Ναού. 
Στην κηδεία παρευρέθησαν όλοι οι έκπτωτοι Μητροπολίτες και ακόμη 20 με επί κεφαλής τον Ευβοέα Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Θέμελη. Κατ’ επιθυμία των συγγενών του προεξήρχε της Ακολουθίας ο Αρχιμ. Χριστοφόρος Καλύβας και όχι Μητροπολίτης. 
Η ταφή έγινε στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας, όπου ο Νικόλαος είχε μεταφέρει τους τάφους των προκατόχων του Αρχιερέων.
Την Παρασκευή 5 Ιουλίου του 2002, μετά 27 χρόνια επί του σημερινού Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου του Β΄, πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή, κατά την οποία και προ αυτής απεκαλύφθησαν σημεία θαυμαστά συνεργούντα εις την συνείδηση της Εκκλησίας, ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος Νικόλαος υπήρξε μια σύγχρονη αγιασμένη μορφή, η οποία περικοσμεί την Εκκλησία.
Από την κοίμηση του αειμνήστου Μητροπολίτου Νικολάου έχουν περάσει 43 χρόνια. Η κακία εξατμίσθηκε. Ο φθόνος εκτονώθηκε. Οι νομοκανονικές σοφιστείες ξεχάστηκαν. Τα πρόσωπα παρήλθαν. Τι απέμεινε; Μόνο η αγιότητα των προσώπων.
Ο Νικόλαος έχασε τον θρόνο του, αλλά εκέρδισε με την υπομονή και υπακοή του στην Εκκλησία τον ουράνιο θρόνο. 
Ο μακαριστός Νικόλαος έδειχνε, ότι ήταν για άλλους κόσμους. Αγαπήθηκε από τον Θεό και μετατέθηκε ενωρίς στη Βασιλεία Του.
Ας εύχεται εκτενώς υπέρ πάντων ημών.

ΠΗΓΗ:
Ρομφαία

No comments:

Post a Comment