Tuesday, January 30, 2018

Η ΚΥΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΛΩΡΙΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ


Η ΚΥΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΛΩΡΙΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ
=====

Είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς, είτε γελάς, είτε θυμώνεις, είτε σοκάρεσαι, είτε τα αντιμετωπίζεις κουλ, είναι σίγουρο ότι το φορτίο των αλλόκοτων λόγων είναι βιωματικό. Δεν ξέρω μέχρι ποίου βαθμού ισχύουν τα λογοτεχνικά σχήματα της υπερβολής. Σίγουρα, όμως, ένα πολύ υψηλό ποσοστό είναι χωνεμένες αλήθειες, σαν την χωνεμένη γίδινη κοπριά που δεν βρωμά περίττωμα, αλλά ευωδιά χωριό και δίνει δύναμη στις ρίζες των λουλουδιών. 

Ένα λουλούδι και αυτός ο παράξενος Γέροντας που ό,τι και να λέει σου φαίνεται χαριτωμένο και λύνεσαι στα γέλια. Δεν έχω σκοπό να του πλέξω κανένα εγκώμιο, γιατί δεν θέλω να προκαλέσω την μοίρα μου να μου φέρει κανένα μπαστούνι κατακούτελα. 

Μάθαμε ότι αντιμετώπιζε κάποιο θέμα με την υγεία του. Ευχόμαστε με την βοήθεια του Θεού όλα να ξεπεραστούν και να είναι μιά αστείρευτη πηγή καυστικού εκκλησιαστικού λόγου. 

Το σεριάνι μας μέσα στην Εκκλησία όλους μας γέμισε με πληγές και ουλές, άλλες φανερές και άλλες αθέατες. Κατάστικτοι τοις μώλωψι! Και εμείς πολλές φορές κρυφτήκαμε κάτω από πάγκους και τραπέζια, για να κρύψουμε την ντροπή μας. Ο καυστικός λόγος του Γέροντα ρίχνει απάνω στις πληγωμένες ψυχές αλάτι. Με τις υπερβολές του ποιητική αδεία απλά γελάμε. Αν έβαλε και τον Γέροντα Εφραίμ στο μάτι, τότε πρέπει όλοι να περιμένουν την σειρά τους, θα έχει ενδιαφέρον. Πάντως και τα σαλόνια δεν έμειναν ασχολίαστα. Τους αφιέρωσαν και επισκοπικό τίτλο: Ο Σαλώνων!

No comments:

Post a Comment