Tuesday, March 3, 2015

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΕOΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΟΥ



Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΕOΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στο ιστολόγιο “Αγιορειτικό Βήμα”, την ακόλουθη Ανακοίνωση του Πατριαρχείου:

“Η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης, εδέξατο εις ακρόασιν:
Τούς εν τη Πόλει αγίους Αρχιερείς του Θρόνου υποβαλόντας τα εαυτών σέβη επί τη εισόδω εις την Αγίαν και Μεγάλην Τεσσαρακοστήν, ανταλλάξαντας μετ᾿ Αυτού τον αδελφικόν εν Χριστώ ασπασμόν εις αμοιβαίαν συγχώρησιν και ευχηθέντας Αυτώ τα εικότα επί τη 75η επετείω των γενεθλίων Αυτού.”

Απορίες:

1.) Γιατί απουσιάζε ο Παναγιότατος την Α΄ Εβδομάδα των νηστειών από το Οικουμενικό Πατριαρχείο; Δεν είναι ο Ηγούμενος του Φαναρίου;

2.) Καλές βέβαια οι ευχές για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή και η ανταλλαγή ασπασμού και αμοιβαίας συγχώρησης μεταξύ των Ιεραρχών.

3.) Από πότε, όμως, οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών -και δη ο Οικουμενικός Πατριάρχης- δέχονται ευχές για τα γενέθλιά τους από άλλους Ιεράρχες;

Τι θεολογική αφασία είναι αυτό το έθιμο;

Γενέθλιος ημέρα είναι η ημέρα του μαρτυρίου των Αγίων.

Οι χριστιανοί γιορτάζουν τα ονοματήριά τους. Όχι τα γενέθλιά τους.

Τα γενέθλια είναι προτεσταντικό Αγγλοσαξωνικό έθιμο. Ακόμη και οι Παπικοί προπολεμικά (Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο) δεν γιόρταζαν γενέθλια.

Είναι αλήθεια, δυστυχώς, ότι οι ιεράρχες του πρώην Ανατολικού μπλοκ γιορτάζουν γενέθλια. Θλιβερό απομεινάρι της εποχής του κομμουνισμού.

Οι κομμουνιστές ήθελαν με κάθε τρόπο να αποκόψουν τους πιστούς από κάθε χριστιανικό δεσμό και κατόρθωσαν να αντικαταστήσουν την εορτή του Αγίου με τα γενέθλια.

Οι Σλάβοι ιεράρχες δεν έπρεπε να γιορτάζουν γενέθλια προπαντός αφού γνωρίζουν πώς και γιατί επιβλήθηκε ο εορτασμός των γενεθλίων στις χώρες τους.

Ποια δικαιολογία, όμως, μπορεί να ευσταθήσει για τον Οικουμενικό Πατριάρχη να γιορτάζει γενέθλια;

Είδαμε επίσης φωτογραφία -που προτάσσεται της ανάρτησης- η οποία δείχνει τον Παναγιότατο με την κυρία Μπακογιάννη σε εστιατόριο να του φέρνουν τούρτα γενεθλίων.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κυρία υπουργός έκανε “surprise party” στον Παναγιότατο. Σ' αυτήν την περίπτωση δεν υπήρχαν ουσιαστικά περιθώρια για να αντιδράσει ο Παναγιότατος. Θα στενοχωρηθούμε, όμως, αν τυχόν μάθουμε ότι ο Πατριάρχης ήταν ενήμερος αυτής της ενέργειας γεγονός που δείχνει ότι τον διακρίνει βαθειά εκκοσμίκευση.

No comments:

Post a Comment