Friday, March 6, 2015

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ Β΄ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ



Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ Β΄ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ξαναπήγα στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, την Προηγιασμένη της Τετάρτης, για να ξαναζήσω τις πολύ κατανυκτικές στιγμές που έζησα την προηγούμενη βδομάδα.

Πράγματι η κατάνυξη ήταν και πάλιν πολύ αισθητή. Οι πιστοί ήταν λίγοι -καμιά τριανταριά- που έδιναν την εντύπωση ακόμη πιο λίγων, επειδή ο ναός είναι ευρύχωρος, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς ήταν νέοι μεταξύ 20 και 30 ετών.

Ο καλλίφωνος πρωτοψάλτης του ναού κ. Αθανάσιος Μινέτος μας έψαλλε -όπως πάντοτε- πολύ κατανυκτικά και στη συνέχεια έκανε τη δεύτερη σαρακοστιανή ομιλία της ενορίας στην παρακείμενη κοινοτική αίθουσα που πρόσφεραν και Σαρακοστιανό δείπνο.

Η ομιλία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Ο κ. Μινέτος έχει το χάρισμα να διδάσκει πολύ όμορφα. Μιλά με μεγάλη άνεση, δεν κομπιάζει καθόλου να βρει την κατάλληλη λέξη που θέλει να χρησιμοποιήσει, αν και μιλά από στήθους, κάνει πολύ χαρακτηριστικές έντονες κινήσεις με όλο του το σώμα και το εκφραστικό του πρόσωπο, διδάσκει με ένα χαμόγελο που μεταδίδει ειρήνη και κατορθώνει κάτι που ελάχιστοι ομιλητές κατορθώνουν: Να μιλά για πολλή ώρα χωρίς να διασπάται η προσοχή ή να νιώθουν ανία οι ακροατές του. 

Εξ όσων γνωρίζω ο κ. Μινέτος έχει πόθο να ιερωθεί, γι’ αυτό εκφράζω τη βεβαιότητα ότι θα γίνει πολύ καλός κατηχητής, ομιλητής και ιεροκήρυκας.

Η ομιλία του περιστράφηκε γύρω από το δίπολο της ησυχίας που κατορθώνει ο άνθρωπος με την προσευχή και της πολυδιάσπασης του ενδιαφέροντος και της προσοχής του ανθρώπου με την ενασχόλησή του με πολλά πράγματα.

Άρχισε την ομιλία του με αναφορά στον Άγιο Ιωάννη της Κροστάνδης, ενώ στη συνέχεια έκανε δαψιλή χρήση πολλών στοιχείων της ζωής και της διδασκαλίας του Οσίου Παισίου του Αγιορείτη και άλλων σύγχρονων ενάρετων Γερόντων.

Έκανε εκτεταμένη αναφορά στο διαδίχτυο και στον τρόπο που τα κοινωνικά μέσα διχτύωσης παρασύρουν τον άνθρωπο σε μια πολυδιάσπαση μακριά από το βασίλειο της ησυχίας και της προσευχής.

Πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία από φέρελπι νέο θεολόγο με πολλά χαρίσματα που έχει πόθο να υπηρετήσει τον Κύριο στο Άγιο Θυσιαστήριο.

Μακάρι ο Χριστός να εμπνέει αγνά παιδιά με χαρίσματα και ικανότητες για να ποιμαίνουν τον λαό του Θεού εις νομάς σωτηρίους. 

No comments:

Post a Comment