Wednesday, March 4, 2015

Η Α΄ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ



ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ 

(Από τον Κατανυκτικό Εσπερινό της Τυρινής μέχρι την Κυριακή της Ορθοδοξίας)

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

4.) Η Α΄ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Αν σας αρέσει να αισθάνεστε οικεία όταν εκκλησιάζεστε η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Μανχάταν είναι ο ναός που θα σας αναπαύσει πλήρως. Ο εφημέριος του ναού π. Δημήτριος Κορδάρης και οι συνεργάτες του κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα πραγματικά ζεστό περιβάλλον. Ο ψάλτης -πολύ καλός- ενθαρρύνει και άλλα μέλη της κοινότητας να βρίσκονται στο αναλόγιο και να μαθαίνουν την ψαλτική τέχνη. Οι κυρίες που βοηθούν στο ναό είναι αξιοθαύμαστες. Πολλή αρχοντιά σε όλα τα επίπεδα. Η εκκλησία τους κάθε φορά που πηγαίνω γίνεται ακόμη πιο όμορφη αισθητικά. Οσο για τα γεύματα και τα προγεύματα που προσφέρουν είναι από τα πιο νόστιμα νηστήσιμα φαγητά που μπορείτε να γευθείτε.

Οι οίκοι της Α΄ Στάσης των Χαιρετισμών διαβάστηκαν με ευλάβεια και κατάνυξη, ενώ ακολούθησε πλουσιότατο -ως προς την ποικιλία και τη νοστιμιά- σαρακοστιανό δείπνο που έφτιαξαν οι καλές κυρίες της κοινότητας.

Βρήκα την ευκαιρία να ρωτήσω τον π. Δημήτριο για την κλήση του στην ιερωσύνη και έμαθα ότι είναι ψυχολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά που εργαζόταν ως χρηματιστής στη Wall street. Αργότερα πήγε στη Θεολογική Σχολή για να σπουδάσει θεολογία.

Θαυμαστός ο Θεός! Ανεξερεύνητες βουλές Τουπροορίζουν εκλεκτές ψυχές που θέλουν να διακονήσουν το άγιο θυσιαστήριο.

Πολλή η αρχοντιά της κοινότητας. Ένα δίσκο περιφέρουν. Ο κόσμος, όμως, είναι πολύ γενναιόδωρος. 

Παρόλον ότι είναι πτωχή και ολιγομελής κοινότητα προσφέρει νοστιμότατα προγεύματα και γεύματα στην κοινοτική αίθουσα πάντοτε καρπό της αγάπης και του πνεύματος θυσίας που διακρίνει τα μέλη της.

Το αποτέλεσμα; Οι πιστοί προσφέρουν πολύ περισσότερα από όσα πρόσφεραν προηγουμένως όταν υπήρχε τακτική συνεισφορά μέλους, ενώ τα οικονομικά της κοινότητας βελτιώθηκαν σημαντικά χωρίς καμία πίεση προς τα μέλη της. 

Ισως ο π. Δημήτριος πρέπει να κοινοποιήσει στους συνεφημέριούς του την τακτική που ακολουθεί για να αντιληφθούν πόσο αποδοτική είναι η μέθοδος.

Πραγματικά χαίρομαι όποτε εκκλησιάζομαι στον Άγιο Γεώργιο. Πολύ φιλόξενοι και ανοιχτόκαρδοι  άνθρωποι που δημιούργησαν ένα πολύ κατανυκτικό ναό, μια πολύ ζεστή φωλιά στο κέντρο του Μανχάταν και λατρεύουν τον Χριστό -τον μόνον αληθινό Θεό- με ταπείνωση και απλότητα.

Καθόλου παράξενο ότι μια τόσο ζεστή φωλιά έχει γίνει ο πόλος έλξεως ετερόδοξων και αλλόθρησκων στην Ορθοδοξία που συνηθέστατα είναι συμβαλλόμενα μέλη των μικτών γάμων.


Μια τέτοια περίπτωση γνώρισα στην Α΄ Στάση των Χαιρετισμών την περασμένη Παρασκευή.

Ο Μιχάλης και η Αικατερίνη -όπως ονομάζεται μετά τη βάφτισή της- είναι ένας τέτοιο ζευγάρι.


Ο Μιχάλης είναι ομογενής από τον Καναδά και παντρεύτηκε μια πολύ ωραία κοπέλλα που μετά τη βάφτισή της πήρε το όνομα Αικατερίνη. Κατάγεται από το Χογνκ Κονγκ. Η οικογένειά της μετανάστευσε στον Καναδά όταν ήταν 10 χρόνων. Γνωρίστηκε με τον Μιχάλη και παντρεύτηκαν και τελικά αποφάσισε να βαφτιστεί και να γίνει ορθόδοξη.

Είναι τόσο συγκινητικό να διαπιστώνεις ότι τόσοι καλοπροαίρετοι ετερόδοξοι γίνονται ορθόδοξοι και ότι το φως της αληθινής πίστης ξαπλώνεται σε κάθε γωνιά της γης.

No comments:

Post a Comment