Tuesday, March 3, 2015

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗΣ



ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Στην Προηγιασμένη της Τετάρτης της Β΄ Εβδομάδας των Νηστειών διαβάζονται, όπως συνηθίζεται, δύο αναγνώσματα από την Παλαιά Διαθήκη. Στο ένα από αυτά Γένεσις (δ΄16-26) μας μιλά για τον Κάιν, το γνωστό πρώτο γιο του Αδάμ που σκότωσε από αντιζηλία τον αδελφό του τον Άβελ. Μετά φόνο του αδελφού του ο Θεός κάλεσε τον Κάιν σε μετάνοια, αλλ’ αυτός παρέμεινε αμετανόητος. 

Στο σημερινό ανάγνωσμα ο Κάιν φεύγει κι εγκαθίσταται στη Ναίδ και βρίσκεται απέναντι της Εδέμ. Ο Κάιν και η γυναίκα του απέκτησαν ένα γιο τον Ενώχ. Ο Κάιν φαίνεται ότι δεν διάγει νομαδική ζωή, αλλά είναι θεμελιωτής ενός σταθερού πολιτισμού. Βλέπουμε το γιο του τον Ενώχ να κτίζει πόλη στην οποία να δίνει το όνομά του. Παρατίθενται κατόπιν ονόματα απογόνων του Κάιν, όπως Γαϊδάδ, Μαλελεήλ, Μαθουσάλα και Λάμεχ. 

Στην περίπτωση του Λάμεχ διαπιστώνουμε ότι ο ευτελισμός της γυναίκας παίρνει σάρκα και οστά αφού αυτός παντρεύεται δυο γυναίκες. Καμιά σχέση με τη θεία χειρονομία στον παράδεισο, όπου ο Θεός οδηγεί την Εύα στον Αδάμ, δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ισοτιμίας. Καταλαβαίνετε πόσο μακράν του θελήματος του Θεού βρίσκεται ο Μωάμεθ κι οι οπαδοί του, που εδώ και αιώνες ευτελίζουν τη γυναίκα, δίνοντας στον άνδρα τη δυνατότητα να έχει πολλές γυναίκες. 

Η πρόοδος του πολιτισμού των ανθρώπων μαρτυρείται με τις τρεις ασχολίες των γιων του Λάμεχ,που ασχολούνται με την ποιμενική ζωή, τη μουσική άλλά και την κατεργασία του σιδήρου. Η ανάπτυξη όμως του πολιτισμού πραγματοποιείται με την αποξένωση του ανθρώπου από το Θεό. «Έχουμε», σημειώνει ο Μητροπολίτης Γορτυνος Ιερεμίας, «ένα πολιτισμό άνευ Θεού, πολιτισμό ο οποίος θέλει άνευ σεβασμού (δηλαδή αναγκαστικά) να επιβληθεί στους ανθρώπους. Ένας απόγονος του Κάιν, ο Λάμεχ είναι ένα εξέχον τοιούτο παράδειγμα. Φαίνεται να δικαιώνεται και να επιβάλλεται με τη δική του δύναμη να πιστεύει ότι υπερβαίνει με την προστασία των τεχνών του πολιτισμού του την προστασία που έθεσε ο Θεός στον αμαρτήσαντα Κάιν». Ο Λάμεχ, όχι μόνο εισάγει την πολυγαμία, αλλά αλλά τον διακατέχει η εκδικητικότητα. Σκότωσε κάποιο νεαρό για ένα κτύπημα που του έδωσε. Ούτε μετάνοια, ούτε συναίσθηση αμαρτίας. 

No comments:

Post a Comment