Monday, March 2, 2015

ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΣΤΟΡΙΑΣ


ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ 

(Από τον Κατανυκτικό Εσπερινό της Τυρινής μέχρι την Κυριακή της Ορθοδοξίας)

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

3.) ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΣΤΟΡΙΑΣ 

Την Πέμπτη παρακολούθησα το Μεγάλο Απόδειπνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστορίας. Πολύ κατανυκτική η Ακολουθία με τον κατάλληλο φωτισμό. Πολλοί οι φιλακόλουθοι πιστοί στην κοινότητα. Ο π. Βασίλειος Λούρος μας νουθέτησε κατάλληλα με ωραίο και σύντομο κήρυγμα. Έψαλλε με πολύ σωστό τρόπο ο ευσεβής ψάλτης που διακονούσε πριν χρόνια στον Άγιο Γεώργιο στο Μανχάταν. Ο όντως ευσεβής επίτροπος ο κ. Γιώργος έδωσε όπως πάντοτε το παρόν του όπως και ο άλλος κύριος που πηγαίνει πάντοτε πρώτος στο ναό τις Κυριακές και καλωσορίζει όλους ανοιχτόκαρδα και διακονεί όπου χρειαστεί αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά.

Η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Αικατερίνης Αστορίας έχει κάθε δικαίωμα να είναι περήφανη επειδή όλα λειτουργούν “ευσχημόνως και κατά τάξιν” σ’ αυτήν. Οι ψάλτες με τα ράσα τους πάντοτε. Το ίδιο και οι νεωκόροι και τα παιδιά που διακονούν στο ναό με τα παπαδικά τους. Λάμπουν από καθαριότητα και τάξη και οι δύο ναοί.

Όντως; Ολα λειτουργούν τέλεια; 

Όχι ακριβώς! Δυστυχώς η φραγκοχορωδία της Αγίας Αικατερίνης αποτελεί πραγματικό όνειδος για την κοινότητά μας.

Ας ελπίσουμε ότι ο Γέροντας Βασίλειος (Γοντικάκης) κάνει κομποσχοίνι για να φωτίσει ο Θεός τα μέλη της να σταματήσουν να μαγαρίζουν τη Θεία Λειτουργία με τις άριές τους και να αφήσουν τον εξαιρετικό ψάλτη κ. Αντώνη Κεχαγιά να ψάλλει ανεμπόδιστα τα Βυζαντινά μέλη.

(Συνεχίζεται)

No comments:

Post a Comment