Sunday, April 1, 2012

ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΩΓΜΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ


ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΩΓΜΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ


Του Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

========

Οι θρησκευτικές αιτίες στην αρχαιότητα οφείλονταν στην αντίληψη των χριστιανών από την ειδωλολατρική κοινωνία ως παράνομης θρησκείας, οι οπαδοί της οποίας προκαλούν την επικρατούσα θρησκευτική ή ψευφοθρησκευτική ιδεολογία.

Σήμερα η πιο αδιάλλακτη στάση απέναντι στους χριστιανούς χαρακτηρίζει χώρες όπου ισχύει ο νόμος της Σαρία. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Επιτροπής για τη θρησκευτική ελευθερία στον κόσμο από δέκα χώρες, όπου η κατάσταση των χριστιανών είναι η πιο δυσβάστακτη εννέα είναι μουσουλμανικές.

Οι πολιτικές αιτίες της επιδεινώσεως της κατάστασης των χριστιανών είναι, κατά τη γνώμη μου, και βασικές. Τους πρώτους αιώνες της ύπαρξης της Εκκλησίας οι χριστιανοί υφίσταντο διωγμούς διότι εκλαμβάνονταν ως εχθροί του Καίσαρα, εφόσον δεν του απέδιδαν θρησκευτική λατρεία. Η έννομη τάξη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας επέβαλε στους ομολογητές τέτοιες απαιτήσεις, στις οποίες ήταν αδύνατο να ανταποκριθούν οι τελευταίοι και να παραμένουν ταυτόχρονα χριστιανοί.

Τις ίδιες απαράδεκτες για τους χριστιανούς απαιτήσεις προβάλλουν σήμερα οι μερικές χώρες, όπου ισχύουν νόμοι «περί βλασφημίας».

Σύμφωνα με το νόμο αυτό η άσκηση της ίδιας της πίστεως στο Χριστό ως Θεό χαρακτηρίζεται βλασφημία και οι χριστιανοί έρχονται αντιμέτωποι με την επιλογή να παραμένουν χριστιανοί και να υποφέρουν ίσως και μέχρι θανάτου ή να αποστατήσουν από την πίστη.

Οι χριστιανοί σήμερα γίνονται όμηροι ενός μεγάλου πολιτικού παιχνιδιού που συνδέεται με τη γεωστρατηγική αναδιανομή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Οι πλουσιότερες χώρες της Αραβικής χερσονήσου όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ επενδύουν εκατομμύρια δολάρια στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης σε άλλες χώρες της περιοχής.

Το ριζοσπαστικό Ισλάμ με τη μορφή του Ουαχαμπιτισμού εξάγεται σε χώρες, όπου ποτέ δεν ήταν από τα χαρακτηριστικά τους.

Στην πραγματικότητα ο Ουχαμπιτισμός είναι μια πολιτική διδασκαλία, η οποία κάνει χρήση του θρησκευτικού λεξιλογίου. Πρόκειται για τον πολιτικό εξτρεμισμό και την ιδεολογία του μίσους υπό το κάλυμμα της θρησκείας.

Υπάρχει πλήθος βιβλίων και διαδικτυακών σελίδων που δημιουργήθηκαν από αυτοπροσδιοριζόμενους ως μουσουλμάνοι, οι οποίοι κηρύττουν μίσος και καλούν στις δολοφονίες ανθρώπων άλλων θρηκειών και ειδικότερα των χριστιανών.

Παρά τις απαγορεύσεις του Κορανίου να καταφεύγουν στη βία κατά των χριστιανών ως «ανθρώπων του βιβλίου» σφετερίζονται την αυθεντία και το δικαίωμα να αποφασίσουν για το θάνατο των οπαδών του Χριστού.

Ιδεολόγοι ακραίων οργανισμών καλούν σε ολοκληρωτική εξόντωση όλων των χριστιανών.

Στην καλύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τους εξτρεμιστές, θα επιτρέπεται να ζουν ως πολίτες τρίτης κατηγορίας με προϋπόθεση να καταβάλουν ειδικό φόρο για να έχουν δικαίωμα να κατοικούν σε χώρο μουσουλμανικό.

Είναι ενδεικτικό ότι θύματα αυτών των ανθρώπων δεν πέφτουν μόνο οι χριστιανοί, αλλά και οι μουσουλμάνοι, οι οποίοι ως οπαδοί του παραδοσιακού Ισλάμ, αποκαλούνται «αποστάτες» ή «υποκριτές».


ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment