Monday, April 2, 2012

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ


ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Με πολλή θλίψη διαβάσαμε το ρεπορτάζ του κ. Θεόδωρου Καλμούκου στον “Εθνικό Κήρυκα” της Νέας Υόρκης το οποίο αναφέρεται στην καθαίρεση, από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Θεοφιλέστατου επισκόπου Απαμείας κ. Βικέντιου.


Ο κ. Καλμούκος μας είχε ενημερώσει πριν λίγες μέρες ότι ο κ. Βικέντιος ίσως προλείαινε το έδαφος για να καταθέσει μηνύσεις κατά του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου και του Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελου.


Δεν γνωρίζω αν υπήρξαν εξελίξεις στο θέμα.


Το σίγουρο είναι η έκφραση πρόθεσης του καθαιρεθέντος επισκόπου να καταθέσει μήνυση εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όχι μόνον στα Τουρκικά αλλά και στα Ευρωπαικά δικαστήρια, επειδή δεν αναγνωρίζει την καθαίρεσή του όπως δεν αναγνωρίζει ούτε τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.


Ταυτόχρονα εκφράζει την πρόθεση να μηνύσει τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πιτσβούργου κ. Σάββα, ως μέλος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που τον καθαίρεσε, καθώς επίσης τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δαρδανελίων κ. Νικήτα, ως πρόεδρο της τριμελούς Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου που επελήφθη των καταγγελιών για την κατάσταση της Μονής.


Δεν ανεκοίνωσε πάντως τις προθέσεις του για το μέλλον, τις οποίες επεφυλάχθη να ανακοινώσει ο ίδιος σύντομα.


Παράλληλα έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή που έστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη με την οποία του εκθέτει τη δεινή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει, η οποία του στέρησε ακόμη και τη δυνατότητα να παίρνει τα φάρμακα που χρειάζεται.


Είναι φανερόν ότι το θέμα λαμβάνει καθαρά νομική τροπή για την οποία φυσικά δεν είμαστε σε θέση να εκφράσουμε γνώμη.


Διερωτόμαστε αν υπάρχει τρόπος να απεμπλακεί η υπόθεση από τα δικαστήρια και προσευχόμαστε να μην υπάρξει περαιτέρω σκανδαλισμός του ποιμνίου της Εκκλησίας, ατέρμονες δικαστικές μάχες και πιθανή δημιουργία νέου σχίσματος.

No comments:

Post a Comment