Monday, April 2, 2012

Ο ΣΑΛΑΦΙΣΜΟΣ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΔΙΩΓΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ


Ο ΣΑΛΑΦΙΣΜΟΣ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΔΙΩΓΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ


Του Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

===============

Η εξαγωγή του Σαλαφισμού, μιας μορφής του ακραίου Ισλάμ, από τη Αραβική χερσόνησο σε όμορες περιοχές και στη συνέχεια σε πιο απόμακρες χώρες, άρχισε τη δεκαετία του 1970.

Μέχρι το 2000 οι οπαδοί του έχουν απλωθεί σε όλο τον κόσμο και σήμερα ο Σαλαφισμός διαδραματίζει ένα σπουδαίο ρόλο στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβεΐτ, το Κατάρ, το Σουδάν και το Αφγανιστάν.

Οι υπέρμαχοι του κινήματος επιδιώκουν πολιτικό σκοπό τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ισλαμικού κράτους (χαλιφάτου), ώστε η ζωή της κοινωνίας να διέπεται αποκλειστικά από τους νόμους της Σαρία και μάλιστα όπως αυτή ερμηνεύεται από την πλέον ακραία σχολή Hanbali.

Μεταξύ των ιδιαίτερων γνωρισμάτων του πολιτικού δόγματος του Σαλαφισμού συγκαταλέγονται οι εξής: η αδιάλλακτη στάση απέναντι στην κοινωνία των πολιτών, την κοσμική κοινωνία και η επιδίωξη να αντικατασταθεί αυτή με εκείνη του Ισλάμ, δομημένη σύμφωνα με τους νόμους της Σαρία, το απαράδεκτο του χωρισμου μεταξύ θρησκείας και πολιτείας, η αντιπαραβολή του κόσμου του Ισλάμ με άλλα πολιτιστικά πρότυπα, η απόρριψη κάθε μη ισλαμικού νόμου, η επιθυμία να καταστρέψουν χριστιανισμό, ο οποίος εξισώνεται με την ειδωλολατρεία.

Τη δεκαετία του 1990 μαζικά και σχεδόν σε όλες τις περιοχές της εξάπλωσης το Ισλάμ έχουν συγκροτηθεί ομάδες Σαλαφιστών.

Μέχρι σήμερα εμφανίσθηκαν τουλάχιστον πεντακόσιες αυτές οι ενώσεις οι πιο γνωστές από τις οποίες είναι: η Αλ Κάιντα, η αιγυπτιακή Τζιχάντ, η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, το Ανσαρ αλ-Ισλάμ που δρα στο Ιράκ, η Τζέμμα Ισλαμίγια, η οποία δραστηροποιείται ενεργά στη Μαλαισία και την Ινδονησία κ.α..

Σήμερα αυτή η θρησκευτικοπολιτική ιδεολογία απλώνεται μέσα από τις σύγχρονες πληροφοριακές τεχνολογίες: κοινωνικά δίκτυα κλπ.

Κατά τη γνώμη μου, ο ριζοσπαστισμός οφείλεται στην άγνοια.

Η κακή γνώση της δικής τους πίστεως και ακόμα χειρότερη εκείνης των γειτόνων προσφέρει έδαφος για την επιθετικότητα κατά των χριστιανών.

Οι άνθρωποι έχουν μια αμαρτωλή φύση, υπόκεινται στην επιρροή της επιθετικότητας και για να της δώσουν διέξοδο χρησιμοποιείται η θρησκεία.

Οι πιο εύτρωτες στον Ουαχαμπιτισμό, μια άλλη ακραία τάση του Ισλάμ, έγιναν οι ισλαμικές κοινότητες με χαμηλό επίπεδο θρησκευτικής μόρφωσης.

Το παραδοσιακό Ισλάμ προβάλλει στους οπαδούς του την ανάγκη να πολεμήσουν τα επιθετικά συναισθήματα.

Γι’ αυτό άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο Ουχαμπιτισμός χαρακτηρίζεται απο τον έγκυρο Ρώσο ισλαμολόγο Α. Ιγνατένκο ως ιδεολογία μίσους, διότι στηρίζεται στην καλλιέργια του μίσους, το οποίο δήθεν είναι η άνωθεν εντολή.

Δυστυχώς έως σήμερα η ισλαμική κοινότητα δέν έχει ανακαλύψει τρόπους αποτελεσματικής καταπολέμησης της διάδοσης του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Σε ορισμένες χώρες οι εκπρόσωποι αυτής της τάσεως έρχονται στην εξουσία και αρχίζουν διωγμούς ή ακόμα ολοκληρωτική καταστροφή των θρησκευτικών μειονοτήτων.

Και όμως θα ήταν λάθος να ρίχνουμε ευθύνη για όσα συμβαίνουν μόνο στους αγράμματους φανατικούς εξτρεμιστές, που δρούν αυθόρμητα, χωρίς οργάνωση και σχεδόν μόνοι τους.

Πολύ συχνά πίσω από τους δράστες του πογκρόμ κρύβονται δυνάμεις των οποίων ο βασικός σκοπός είναι η αποκόμιση κερδών από την κατάσταση χάους και ταραχής.

Η επιτυχία αυτών των ανθρώπων πληρώνεται με αίμα.


ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment