Sunday, April 1, 2012

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΚΜΥΣΤΗΡΕΥΣΙΣ ΤΟΥ π. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΕΚΝΑ


ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΚΜΥΣΤΗΡΕΥΣΙΣ ΤΟΥ π. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΕΚΝΑ

Του κ. Πολυνείκη Θεοδωρόπουλου,
κατά σάρκαν αδελφού του Γέροντα Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου
==================

“Παιδιά μου, υποχρεούσθε να με ελέγχετε με τη δεδομένη αγάπη σας, για να διορθώνομαι, παρά να παραμένω αδιόρθωτος και επομένως και υπόλογος έναντι του Θέου κι ευπρόσβλητος από τους εχθρούς μου, που θα χρησιμοποιήσουν τα ελαττώματά μου διά να με πλήξουν”.

ΣΧΟΛΙΟ
________

Α Πολυνείκη μου! Δεν περνά μέρα να μη θυμηθώ ποιος άγιος άνθρωπος λείπει από ανάμεσά μας. Ο Γέροντας φταίει που αγάπησε τόσο πολύ τον Χριστό και τον πήρε κοντά Του τόσο πρόωρα.

Ποιος θα τολμούσε από τους σημερινούς κακόδοξους, που λανσάρουν τις πιο απαράδεκτες οικουμενιστικές, Νεοβαρλααμικές, Μακρακιστικές και “μεταπατερικές” θέσεις, να ασχημονεί σε βάρος της πίστης μας αν ζούσε ο αείμνηστος Γέροντας;

Ο π. Βολουδάκης αποφάσισε ότι επειδή οι καιροί είναι κρίσιμοι επιτρέπεται (άκουσον! άκουσον!) να γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας τους Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων επειδή ούτως έδοξε τη σοφή του κεφαλή!!! και δικαιούνται, λέγει, οι κληρικοί να επιδιώκουν πολιτικά αξιώματα!!!

Ο π. Δανιήλ Αεράκης αποφάσισε να ανέβει με ασανσέρ στο Όρος Θαβώρ, όπου είχε μυστικές εμπειρίες "αποφατικής" θεολογίας στις οποίες σύγχυσε τη διδασκαλία των Νεοπλατωνικών και των σούφι με την ορθόδοξη γνωσιολογία!!!

Ξεχνά ο εν λόγω παππούλης ότι η άνοδος στο Ορος Σινά δεν γίνεται με ασανσέρ, αλλά με την Κλίμακα και αυτοί που φτάνουν εκεί - ένας σε κάθε γενιά μας διαβεβαιώνει ο Αγιος Ισαάκ ο Σύρος - δεν υποσκάπτουν τη λαική ευσέβεια, ούτε ατιμάζουν την πίστη της Εκκλησίας για τα ιερά λείψανα.

Θα τολμούσε είτε ο ένας είτε ο άλλος, να διατυπώσουν τέτοιες κακοδοξίες αν ζούσε σήμερα ο μακαριστός Γέροντας;

Ούτε για ανέκδοτο δεν θα τολμούσαν.

Για δες πώς σκέφτεται ο Αγιος Γέροντας κατά τη μαρτυρία του αδελφού του κ. Πολυνείκη Θεοδωρόπουλου!

Οχι μόνον έκανε υπακοή σε πνευματικούς μεγάλης αγιότητας, όπως ο π. Αθανάσιος Χαμακιώτης, ο π. Φιλόθεος Ζερβάκος, ο π. Πορφύριος κτλ, αλλά και ερωτούσε όλους εμάς τους άσχετους για τα κείμενα που έγραφε πριν τα δημοσιεύσει.

Και όχι μόνον μας ρωτούσε, αλλά λάμβανε πολλές φορές σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις μας, σε βαθμό που διαφοροποιούσε δραματικά το αρχικό κείμενο.!!!

Γνωρίζω περίπτωση φοιτητή που έκανε κάποιες υποδείξεις στον αείμνηστο Γέροντα και ο π. Επιφάνιος τριπλασίασε το αρχικό του κείμενο πριν το δημοσιεύσει.

Τηλεφωνούσε στο εξωτερικό σε πνευματικά του παιδιά για να τους διαβάσει τα κείμενα που έγραφε για να ακούσει τις παρατηρήσεις τους!

Πώς να μη χαριτώσει ο Θεός ένα τόσο καθαρό δοχείο όπως ο Γέροντας Επιφάνιος, που παρόλη τη σοφία, την ευφυία και την αρετή του έδειχνε τόσο ειλικρινή ταπείνωση;

Π.Μ.Τ.

No comments:

Post a Comment