Saturday, April 7, 2012

AΔΙΕΞΟΔΗ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΛΙΛΛΗΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ


ΑΔΙΕΞΟΔΗ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΛΙΛΛΗΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία η αναγγελία της υποψηφιότητας του κ. Γ. Λιλλήκα, πρώην υπουργού εξωτερικών της Κύπρου και στενού συνεργάτη του αείμνηστου προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου.


Την καλλιεργούσε από καιρό και από ότι φαίνεται υπάρχουν ορισμένοι που είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του.


Ελπίζω να πρυτανεύσουν πιο σώφρονες σκέψεις στα κόμματα του λεγόμενου “ενδιάμεσου χώρου” τα οποία δεν επιθυμούν μεν την επενεκλογή του Προέδρου Χριστόφια, αλλά και τα οποία δεν έχουν ταυτόχρονα εμπιστοσύνη ούτε στον κ. Αναστασιάδη.


Η δυνατότητα του όποιου υποψήφιου του “ενδιάμεσου χώρου” - όχι απλά του κ. Λιλλήκα - να περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών - επειδή η εκλογή υποψηφίου από τον πρώτο γύρο αποκλείεται εκ των πραγμάτων - μπορεί να έχει κάποιες ελπίδες ΜΟΝΟΝ αν διασπαστεί μαζικά η κομματική πειθαρχία ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων.


Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται ο υποψήφιος να είναι ευρέως αποδεκτό πρόσωπο.


Κάτι που δεν συμβαίνει ούτε κατά προσέγγιση με τον κ. Λιλλήκα προς το πρόσωπο του οποίου υπάρχει μεγάλη αντιπάθεια από πολλούς ανθρώπους όλου του πολιτικού φάσματος.


Ο λόγος; Θεωρείται εν παντί αναξιόπιστο πρόσωπο.


Πρόκειται για άνθρωπο που χρημάτισε πρωτοπαλίκαρο του ενδοτικού Προέδρου Γ. Βασιλείου, για άνθρωπο που χρημάτισε το δεξί χέρι του Προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου, για άνθρωπο που έχει περάσει από πολλές παρατάξεις και πολιτικούς χώρους.


Ελάχιστοι τον εμπιστεύονται ως άνθρωπο και ως πολιτικό.


Θεωρείται από τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνισμού της Κύπρου ως "αρριβίστας" χωρίς αρχές, λυσσασμένος για προβολή και εξουσία.


Αν αφρόνως - για να μην πει κανείς παραφρόνως - η υποψηφιότητα Λιλλήκα προωθηθεί ως η τρίτη υποψηφιότητα μαζί με τις υποψηφιότητες των κ. Αναστασιάδη και Χριστόφια, δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να προφητεύσει ότι ο “ενδιάμεσος χώρος” θα ρεζιλευτεί και θα εξασφαλίσει τον βέβαιο εξοστρακισμό του από την μάχη για την προεδρία.


Αν ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος δεν κατόρθωσε να περάσει στο β΄ γύρο των εκλογών - παρόλον ότι ήταν ήδη πρόεδρος και είχε υπέρ του το κύρος που του έδωσε το δημοψήφισμα - θα κατορθώσει να το επιτύχει ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος προκαλεί αλλεργία σε μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων από όλα τα κόμματα;


Πολλοί είναι εκείνοι που τον χρεώνουν με την εκλογική αποτυχία του αείμνηστου Παπαδόπουλου να περάσει στο β΄ γύρο με τη λανθασμένη προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγε.


Πολλοί είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι συνέτεινε τα μέγιστα για να υποστηρίξει τον κ. Χριστόφια το ΔΗΚΟ, στο δεύτερο γύρο των εκλογών, επειδή οι αρχικές προθέσεις του κ. Καρογιάν ήταν διαφορετικές.


Πολλοί είναι εκείνοι που τον αντιπαθούν σαν άνθρωπο και τον θεωρούν "οππορτουνίστα" και "αρριβίστα".


Ποιος ελπίδες έχει ένα τέτοιος υποψήφιος να πετύχει να διασπάσει τον Δημοκρατικό Συναγερμό ή το ΑΚΕΛ;


Το αντίθετο θα συμβεί με μαθηματική βεβαιότητα.


Η τυχόν υποστήριξη υποψηφιότητας Λιλλήκα θα λειτουργήσει ως ο καλύτερος τρόπος σφυρηλάτησης κομματικής πειθαρχίας στους οπαδούς των δύο μεγάλων κομμάτων για τους δικούς τους υποψηφίους.


Αυτό θέλουν τα κόμματα του "ενδιάμεσου χώρου";

3 comments:

  1. Και στις πολιτικές αναλύσεις σου είσαι υπέροχος, γι' αυτό και μένομεν αναμένοντες.

    ReplyDelete
  2. Να είσαι καλά Στυλιανέ αλλά ήλπιζα ότι θα έβρισκαν κάποιο άνθρωπο εμπιστοσύνης όπως την κυρία Θεοχάρους.

    Δεν ξέρω! Εχουν βολιδοσκοπήσει τον κ. Πολυβίου ή τον κ. Χρήστο Κληρίδη αν δέχονται να κατέλθουν ως υποψήφιοι.

    ReplyDelete
  3. Όπως φαίνεται η κυρία Θεοχάρους απεχώρησε της κονίστρας ύστερα από
    τις αποφάσεις του ΔΗΣΥ. Και πολλοί ήλπιζαν πολλά από αυτήν αλλά φευ.
    Όσο για τους λοιπούς ακούονται ονόματα αλλά ουδέν νεώτερον.

    ReplyDelete