Monday, April 2, 2012

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - "ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ", ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

___________


"Απόστολος Βαρνάβας", Επίσημο Περιοδικό της Εκκλησίας της Κύπρου, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, Περ. γ΄ - Τόμ. ΟΒ΄, Ιούλιος - Αύγουστος 2011, Τεύχος 7-8, σσ. 309 - 388.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Ο “Απόστολος Βαρνάβας” είναι το “επίσημο περιοδικό της Εκκλησίας της Κύπρου”, το οποίο σκοπό έχει πρώτιστα να κωδικοποιεί τα επίσημα έγγραφα της Εκκλησίας της Κύπρου και να καταγράφει τα χρονικά των δραστηριοτήτων των επισκόπων Της.


Το παρόν τεύχος του “Αποστόλου Βαρνάβα” είναι εξόχως αποκαλυπτικό για τις διεργασίες που συμβαίνουν αναφορικά με τις διαφωνίες που έχουν προκύψει για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.


Είναι κυριολεκτικά αξιοθρήνητη η κατάσταση.


Η αναφορά του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιου είναι σαφέστατη και αποκαλυπτική.


Πριν διαβάσω την αναφορά του Σεβασμιότατου - ποτέ δεν ένιωσα τόσον έντονα ότι η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου είναι κυριολεκτικά αχρείαστη και επιβλαβής.


Αλίμονον αν θα συνέλθει μετά από τόσους αιώνες Πανορθόδοξη Σύνοδος για να ασχοληθεί με τον άνυθο και το κύμινο.


Ποιος θα υπογράφει και τι θα γράφει όταν ανακηρύσσεται ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας και ποια θα είναι η σειρά των Διπτύχων.!!!


Εκ πρώτης όψεως η συζήτηση αφορά κυριολεκτικά ασήμαντα πράγματα.


Τώρα όμως που με τη σαφέστατη αναφορά του Σεβ. Πάφου είδα επακριβώς τι συζητούν, διαπιστώνω ότι αυτό που συζητείται είναι η έννοια του “πρωτείου” στην Εκκλησία και έτσι το θέμα είναι πολύ πιο ακανθώδες από ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως.


Ποτέ να μη συνέλθει αυτή η Σύνοδος που θα μας δημιουργήσει τόσο σοβαρά προβλήματα χωρίς να λύσει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα με κατά Θεόν τρόπο.


No comments:

Post a Comment