Wednesday, September 8, 2010

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΝΑΨΕ ΚΑΙ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΗ ΦΛΟΓΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΕ ΝΑΟ





Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΑΝΑΨΕ ΚΑΙ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΗ ΦΛΟΓΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΕ ΝΑΟ

=========


Ποιά είναι η σχέση μεταξύ ορθοδοξίας και αρχαιοελληνικής ειδωλολατρίας;


Μπορεί η Εκκλησία μας να ευλογεί την «φλόγα» των Ολυμπιακών αγώνων η οποία έχει να κάνει με τους Ολύμπιους θεούς και το δωδεκάθεο, αφού είναι αναπαράσταση της κλοπής της φωτιάς του Δία από τον Προμηθέα;

Μπορούν αυτά να διαδραματίζονται στο Ιερό Ορθόδοξου Ναού;

Στο τελετουργικό που έχει καθιερωθεί, την αφή κάνει η πρωθιέρεια στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίου), που βρίσκεται απέναντι από το ναό του Δία, στο αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Εκεί η πρωθιέρεια ζητά τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα ώστε να ανάψει η δάδα απαγγέλοντας την ακόλουθη επίκληση:

Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ


«Ιερά σιωπή! Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέμων. Όρη και Τέμπη σιγήστε. Ήχοι και φωνές πουλιών παύσατε. Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς. Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός, στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα για τη φιλοξενη πόλη της ...(όνομα της διοργανώτριας πόλης).

Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ' όλους τους λαούς της Γης και στεφάνωσε τους νικητές του Ιερού Αγώνα.»


Στην παρακάτω είδηση που θα διαβάσετε από την Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως, δεν έγινε επίκληση στον «θεό» Απόλλωνα αλλά ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ενδεδυμένος με μανδύα άναψε την Φλόγα από την Κρύπτη, και την παρέδωσε στην πρωθιέρεια Μαρία Κώττη, αθλήτρια των Special Olympics, η οποία συνοδεία άλλων συναθλητριών της μετέφερε την Φλόγα έξω από το Ναό και άναψε τον βωμό που είχε στηθεί στο μέρος του τείχους με το Κωδωνοστάσιο του Ναού.


"Την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010 το πρωί πραγματοποιήθηκε στον Ναό της Παναγίας Κοσμοσώτηρας στις Φέρες σε μιά λιτή και βυζαντινή ατμόσφαιρα στα πρότυπα του Ολυμπιακού τελετουργικού, η Τελετή Αφής της Φλόγας της Πίστεως, της Ελπίδος και της Αγάπης των Πανευρωπαϊκών Αγώνων Special Olympics που θα γίνουν φέτος στην Βαρσοβία της Πολωνίας.


Στις 11 το πρωί στο κατάμεστο από κόσμο και ειδικά διαμορφωμένο για την τελετή προαύλιο του Ναού της Παναγίας Κοσμοσώτηρας Φερών άρχισε η Τελετή της Αφής της Φλόγας των Special Olympics με την προσέλευση των επισήμων, την παράταξη των Λαμπαδηδρόμων και την προσέλευση των αθλητών και αθλητριών των Special Olympics από την Μακεδονία και την Θράκη. Έγινε η

ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων της Πολωνίας και της Ελλάδος από την μπάντα της 12ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τους τοπικούς


άρχοντες. Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μαθήσεως και Θρησκευμάτων κ. Ιωάννης Πανάρετος, ο οποίος δήλωσε στο σύντομο χαιρετισμό του ότι η κυβέρνηση στηρίζει και προωθεί ανάλογες πρωτοβουλίες και υπενθύμισε ότι η χώρα μας έχει αναλάβει την διοργάνωση των Special Olympics του 2011. Στην τελετή παρέστησαν, επίσης, μέλη του Ελληνικού και Πολωνικού Κοινοβουλίου και της Οργανωτικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Αγώνων Special Olympics 2010, πρέσβεις, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού, αθλητικού και επιχειρηματικού χώρου, καθώς και αθλητές των Special Olympics Ελλάς από τη Βόρειο Ελλάδα. Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης της Πολωνίας, Γέρζι Μίλερ, o υφυπουργός Αθλητισμού της Πολωνίας, Γέρσι Σταχούρσκι


Έπειτα το λόγο πήρε η κα. Mary Davis, Γενική Διευθύντρια των Special Olympics Ευρώπης-Ευρασίας η


οποία δήλωσε την χαρά και την ικανοποίησή της για την τελετή της Αφής της Φλόγας και ανακοίνωσε την απόφαση να τελείται κάθε χρόνο η Τελετή της Αφής της Φλόγας στις Φέρες και στον βυζαντινό Ναό της Παναγίας Κοσμοσώτηρας.


Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος που στην ομιλία του αναφέρθηκε στον 31ο Λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου που μιλάει σχετικά για την χρησιμότητα των μελών του σώματος και τα άτομα με αναπηρίες. (Μπορείτε να διαβάσετε τήν Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου εδώ).


Ακολούθησε η Τελετή Αφής της Φλόγας. Οι επίσημοι προσκεκλημμένοι μπήκαν στον Ναό της Παναγίας όπου ο Μητροπολίτης μας ενδεδυμένος με μανδύα άναψε την Φλόγα από την Κρύπτη, συνοδεία σχετικών ύμνων από την Βυζαντινή Χορωδία της Μητροπόλεως. Ο Μητροπολίτης παρέδωσε την Φλόγα στην πρωθιέρεια Μαρία Κώττη, αθλήτρια των Special Olympics, η οποία συνοδεία άλλων συναθλητριών της μετέφερε την Φλόγα έξω από το Ναό και άναψε τον βωμό που είχε στηθεί στο μέρος του τείχους με το Κωδωνοστάσιο του Ναού.


Ακολούθησε η ομιλία της Προέδρου των Special Olympics της Ελλάδος κ. Γιάννας Δεσποτοπούλου, η οποία εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή της για την άψογη διοργάνωση και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν σε αυτό. Σε ανταπόδοση ο Δήμαρχος Φερών κ. Γεώργιος Ούστογλου ανακήρυξε την κ. Δεσποτοπούλου Επίτιμο Δημότη Φερών παραδίδοντάς της το κλειδί της βυζαντινής Βήρας. Μετά το πέρας της τελετής η Φλόγα παραδόθηκε στον επικεφαλής των Ευρωπαίων Λαμπαδηδρόμων Αστυνομικών (Φρουρών της Φλόγας) κ. Jacek Hachluski, ο οποίος, συνοδεία αστυνομικών της Διευθύνσεως Έβρου και μέλών του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Φερών, ξεκίνησε ως πρώτος λαμπαδηδρόμος με έναν Πολωνό αθλητή των Special Olympics την Λαμπαδηδρομία της Φλόγας.


Το βράδυ η Φλόγα κατέφθασε στην Πλατεία του Φάρου της Αλεξανδρουπόλεως όπου ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κ. Γεώργιος Αλεξανδρής ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη της πόλεως την κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου ενώ ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος τίμησε με το Παράσημο της Μητροπόλεως, που εικονίζει την Αγία Γλυκερία, την κ. Δεσποτοπούλου για τις ενέργειές της για την φετινή διοργάνωση της τελετής της Αφής της Φλόγας και την κ. Mary Davis για την απόφαση της μονίμου τελέσεως της Αφής της Φλόγας στον βυζαντινό Ναό της Παναγίας Κοσμοσώτηρας.


Η Τελετή Αφής της Φλόγας των Special Olympics είναι μία σημαντική πλέον ετήσια εκδήλωση της περιοχής μας που προσδίδει μεγάλη αξία στον τόπο μας και αναδεικνύει τον βυζαντινό Ναό της Παναγίας Κοσμοσώτηρας των Φερών."


ΠΗΓΗ:


ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ

1 comment:

  1. Aίσχος,αίσχος και πάλιν αίσχος!Καλά να ανεχτούμε τους Επισκόπους μας που φλερτάρουν με τους ετεροδόξους και είναι οικουμενιστές!Αλλά να ανεχτούμε Επίσκοπο που φλερτάρει με πανάρχαιο ειδωλολατρικό έθιμο παρα πάει πολύ!Παρα πάει πολύ με την τρελή που την λεν Ελλάδα λέει ο αλησμόνητος κωμικός!Τα είδαμε όλα;Αμφιβάλω!Έμεινε να δούμε να κοινωνούν δωδεκαθεϊστές και να κάνουν θυσίες στους δώδεκα θεούς τους στα ιερά της Ορθοδοξίας!Καλύτερα να μην ζήσουμε αν είναι να δούμε τέτοια κατάντια!Είμαι ένας αμαρτωλός που σέβομαι τους Επισκόπους μας αλλά άμαν κάνουν τέτοια αίσχοι τα πέρνω στο κρανίο!Ντροπή του κ.Άνθιμου!Άναψε την φλόγα απο το καντύλι πιανού Άγιου ήθελα να ξέρω!Έλεος,έλεος έλεος,τί άλλο θα δούν τα μάτια μας!!!Έξω,να καθαιρεθεί πακέτο με τον κ.Σαββάτο.

    ReplyDelete