Monday, February 11, 2019

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
====== 

Η επίσκεψη του Μητροπολίτη Οδησσού της Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας Πάβελ (Παύλου) στο Αγιώνυμον Όρος συνεχίζεται, όπως κι ο σάλος που προκλήθηκε από την πρώτη στιγμή που η Ουκρανική αντιπροσωπεία πάτησε το πόδι της στον Άθωνα. Όπως πληροφορούμαστε, εκτός από τη Μονή Αγίου Παντελεήμονος και οι Μονές Ζωγράφου  και Δοχειαρίου δεν επέτρεψαν την είσοδο στην ουκρανική αντιπροσωπεία.

Σήμερα η Μονή Βατοπεδίου έσπευσε να εξηγήσει τους λόγους της αναχωρήσεως των επτά μοναχών από αυτήν, αλλά είχαμε συνάμα και την παρέμβαση του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος (του Πατριαρχείου Μόσχας). Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ ευχαρίστησε δημοσίως από καρδιάς όλους εκείνους που δεν δέκτηκαν την ουκρανική αντιπροσωπεία, ηγουμένους και μοναχούς. Ουσιαστικά αυτό αποτελεί παρότρυνση προς τις υπόλοιπες Μονές του Όρους, ώστε να ταχθούν στο πλευρό του Πατριαρχείου Μόσχας στη διένεξή του με το Οικουμενικό Παριαρχείο. 

Αυτό που αγνοούμε, επί του παρόντος, είναι η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Θα περίμενε κανείς ότι απαξάπαντες οι Αγιορείτες μοναχοί θα συμμορφώνονταν με την απόφασή του επιχωρίου επισκόπου τους, τουτέστιν του Οικουμενικού Πατριάρχη. Όμως η άρνηση της Ιεράς Κοινότητος να συμμορφωθεί με την επιταγή του Φαναρίου για τη μετάβαση Ιεροκοινοτικής αντιπροσωπείας στο Κίεβο κατά την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Επιφανίου στην Αγία Σοφία της ουκρανικής πρωτεύουσας, έδειξε ότι ακόμη και οι του κλίματος του Οικουμενικού Θρόνου δεν είναι στο σύνολό τους σύμφωνοι με την περί Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας απόφαση. 

Άδηλον -επί του παρόντος- τι θα πράξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης που δεν αφήνει τις προκλήσεις να πέσουν στα μαλακά. 

Ένα είναι το αναντίλεκτον: Ο δρόμος της αναγνωρίσεως της ουκρανικής αυτοκεφαλίας είναι πιο μακρύς, ανηφορικός και δύσβατος από ότι νόμιζαν οι εν Φαναρίω…

No comments:

Post a Comment