Sunday, February 17, 2019

ΔΥΟ ΥΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΠΙΚΟΥΣ…


ΔΥΟ ΥΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΠΙΚΟΥΣ…

Του κ. Ανδρέα Κυριακού
===== 

Η «Ρομφαία» μας μεταφέρει την είδηση ότι την Παρασκευή 15.2. ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου έφτασε στην πρωτεύουσα του αφρικανικού κράτους Κογκό-Μπραζαβίλ. 

Στο πρόγραμμα της επίσημης αυτής επίσκεψης περιλαμβάνοταν και μετάβαση του Μακαριώτατου στην Ορθόδοξη ενορία της Αναστάσεως του Κυρίου της Μπραζαβίλ. Πλήθος Ορθοδόξων υπέδεχθη εκεί τον Πατριάρχη Θεόδωρο. 

Στην Δοξολογία που ακολούθησε, όπως πληροφορούμαστε, παρέστησαν κι εκπρόσωποι των «Χριστιανικών Εκκλησιών». Μεταφράζοντας τον ανωτέρω αδόκιμο και παραπλανητικό όρο πρέπει να αντιληφθούμε ποίους περιλαμβάνει. 

Στην αφρικανική αυτή χώρα υπάρχουν μεγάλες κοινότητες «Ευαγγελικών», ήγουν Λουθηρανών Προτεσταντών, Κιμπάγκουιστ, Ματσουάνα, Μπούγκιστ (Προτεσταντών αφρικανικού τύπου), όπως και Παπικοί. 

Όλοι αυτοί οι αιρετικοί αντιπρόσωποι βρέθηκαν στον Ορθόδοξο ναό ως επίσημοι προσκεκλημένοι κι όχι ως καταληψίες ή εισβολείς. Ο επιχώριος επίσκοπος κ. Παντελεήμων φρόντισε εγκαίρως να τους προσκαλέσει. Φυσικά δεν τον απασχόλησε καθόλου το γεγονός ότι, κατά τους Ιερούς Κανόνες, ΔΕΝ έπρεπε να παρευρίσκονται οι ως άνω κατά τη Δοξολογία. 

Δεν τον ενδιαφέρει ποσώς το γεγονός ότι κατά τον ΜΕ΄(45ο) Κανόνα των Αγίων Αποστόλων «Επίσκοπος ή πρεσβύτερος ή διάκονος αιρετικοίς συνευξάμενος μόνον, αφοριζέσθω, ει δε επέτρεψεν αυτοίς, ως κληρικοίς ενεργήσαι τι καθαιρείσθω». Γι’ αυτόν είναι ψιλά γραμματα το γεγονός ότι ο ΛΓ΄(33ος) Κανόνας της εν Λαοδικεία Συνόδου σημειώνει ότι «ου δει αιρετικοίς συνεύχεσθαι». Βεβαίως. Μήπως δεν παρέστη στη διαβόητη Σύνοδο της Κρήτης, όπου απάντες οι αρχιερείς του Αλεξανδρινού Θρόνου, προεξάρχοντος του Πατριάρχου Θεοδώρου, προσυπέγραψαν αγαλλομένω ποδί και εν χορώ το άρθρο 6, που αναφέρεται σε «ετερόδοξες Εκκλησίες και Ομολογίες»; 

Πώς μπορεί κάποιος που αρέσκεται να ονομάζεται «τρίτος και δέκατος των Αποστόλων» να γυρίζει την πλάτη στους Αποστολικούς Κανόνες και γενικά σ’ όλους τους Ιερούς Κανόνες; Αυτή την Ορθοδοξία θα μεταδώσουν στους αδελφούς μας Αφρικανούς;

No comments:

Post a Comment