Sunday, February 17, 2019

ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΣΕ ΔΥΟ ΜΟΝΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΗΣΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΙΤΗ



ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΣΕ ΔΥΟ ΜΟΝΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΗΣΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΙΤΗ

Μετάφραση της “Φαίης” για το ιστολόγιο “Αβέρωφ”
=====

Η Αυτοκέφαλη Ουκρανική εκκλησία δημοσίευσε αναφορά σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη της αντιπροσωπείας της στο Άγιον Όρος από τις 7 έως τις 10 Φεβρουαρίου, με επικεφαλής τον Επίσκοπο Οδησσού Παύλο. Στην ομάδα βρίσκονταν επίσης τρεις αρχιερείς, ένας πρωτοδιάκονος και δύο προσκυνητές.

«Κατόπιν πρόσκλησης της αυτού Αγιότητος Πατριάρχου Βαρθολομαίου», λέει η αναφορά, «η αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας πραγματοποίησε ταξίδι στο Άγιον Όρος για να επισκεφθεί τους τοπικούς ιερούς τόπους, καθώς και να προεξάρχει σε συλλείτουργα με τους Αγιορείτες μοναχούς

Η ομάδα πήρε εντολή από τον πατρ. Βαρθολομαίο να επισκεφθεί και τις 20 Μονές στο Άγιον Όρος, αλλά αναφέρονται μόνο 9 Μονές μαζί με 3 Σκήτες. Δεν είναι σαφές εάν προσπάθησαν να επισκεφθούν τα άλλα Μοναστήρια.

Συνολικά, η αναφορά λέει ότι η αντιπροσωπεία λειτούργησε σε δύο Μοναστήρια, κοινώνησε σε ένα τρίτο και τέλεσε παράκληση (moleben) σε ένα τέταρτο.

Πρώτα, το πρωί της 7ης Φεβρουαρίου, πήγαν στις Καρυές την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους όπου προσκύνησαν την θαυματουργή Εικόνα Άξιον Εστίν στην Εκκλησία του Πρωτάτου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το πρώτο Μοναστήρι που επισκέφθηκαν ήταν η κοντινή Σκήτη του Αγίου Ανδρέα όπου η αντιπροσωπεία προσκύνησε τα ιερά λείψανα του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου. Μετά επισκέφτηκαν την Κουτλουμουσίου όπου προσευχήθηκαν μπροστά στην θαυματουργή Εικόνα της Μεσίτριας Θεομήτορος και τμήματος του Ζωοποιού Τιμίου Σταυρού του Κυρίου.

Ο Ιερομόναχος Χρυσόστομος της Κουτλουμουσιανής Σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος παρευρέθη και χοροστάτησε στην ενθρόνιση του προκαθήμενου Μητροπολίτη Επιφάνιου Ντουμένκο στο Κίεβο στις 3 Φεβρουαρίου.

Η αντιπροσωπεία έπειτα τέλεσε παράκληση (moleben) μπροστά στην θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου στην Μονή Ιβήρων.

Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία πήγε στην Παντοκράτορος όπου, όπως ανέφερε και το OrthoChristian, χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην Θεία Λειτουργία την επόμενη μέρα. Μετά την Λειτουργία η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Ηγούμενο Γαβριήλ και τους αδελφούς της Μονής.

Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους της διοίκησης του Αγίου Όρους, αν και δεν είναι σαφές σε ποιους αναφέρονται. Είχαν μια μακρά συνομιλία για την κατάσταση στην Ουκρανία και το υποτιθέμενο κύμα μεταβιβάσεων των ενοριών από την Αυτόνομη Εκκλησία της Ουκρανίας στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Αν και τα Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τακτικά ότι 200 με 300 ενορίες έχουν μεταβιβαστεί, η υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο Αυτόνομη Εκκλησία της Ουκρανίας αμφισβητεί ευθέως αυτόν τον αριθμό.

Στην συνέχεια επισκέφθηκαν τη Νέα Εσφιγμένου, όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν, όπου τους «υποδέχθηκαν με θέρμη» και ο Ηγούμενος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος εξέφρασε την στήριξή του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και τον προκαθήμενό της Επιφάνιο Ντουμένκο.

Στη συνέχεια η ομάδα πήγε στην Μονή Σταυρονικήτα όπου προσκύνησαν πολλές θαυματουργές εικόνες και ιερά λείψανα. Στην συνέχεια επισκέφθηκαν το κελλί του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, γνωστό ως Μπουραζέρι.

Το βράδυ η αντιπροσωπεία έφτασε στην Σιμωνόπετρα όπου αναφέρουν ότι διανυκτέρευσαν. Το επόμενο πρωί, 9 Φεβρουαρίου, αναφέρεται ότι οι αντιπρόσωποι προσευχήθηκαν και κοινώνησαν στην πρώτη Λειτουργία στην Σιμωνόπετρα. Μετά το πρωινό επισκέφθηκαν την βιβλιοθήκη της Μονής.

Η αντιπροσωπεία μετά επισκέφθηκε την Παλαιά Ρωσική Σκήτη κοντά στην Μονή Παντελεήμονος.

Στην συνέχεια επισκέφθηκαν την Ξενοφώντος, όπου αναφέρεται ότι ο Ηγούμενος Αλέξιος τους υποδέχθηκε «με χαρά» και τους κάλεσε να μιλήσουν στην τράπεζα. Ο Ηγούμενος, ο οποίος λειτούργησε στην ενθρόνιση του Επιφάνιου Ντουμένκο, εξέφρασε λόγια υποστήριξης στον σχισματικό προκαθήμενο και σε όλους τους κληρικούς και τον λαό της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, βεβαιώνοντάς τους ότι οι αδελφοί καθημερινά προσεύχονται γι ‘αυτούς.

Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία πήγε στην Μονή Δοχειαρίου, όπου αναφέρουν ότι προσκύνησαν την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου.

Οι αντιπρόσωποι μετά ταξίδεψαν στην Βατοπαιδίου όπου συναντήθηκαν με τους αδελφούς, επισκέφθηκαν το μουσείο και διανυκτέρευσαν. Σύμφωνα με την αναφορά τους, ο Επίσκοπος Παύλος και οι κληρικοί που ήταν μαζί του λειτούργησαν στην Λειτουργία εκεί το πρωί μαζί με τους αδελφούς της Μονής. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε και πάλι με την αδελφότητα μετά την Λειτουργία όπου διάβασαν μια επιστολή ευγνωμοσύνης από τον Επιφάνιο Ντουμένκο.

Ο Ιερομόναχος Μάξιμος της Βατοπαιδίου λειτούργησε επίσης στην ενθρόνιση του Επιφάνιου. Ο Ηγούμενος Εφραίμ επρόκειτο επίσης να παραστεί, αλλά υπέστη καρδιακή προσβολή αμέσως μετά την προσγείωση στο Κίεβο.

Μετά την Μονή Βατοπαιδίου η αντιπροσωπεία αποχώρησε από το Άγιον Όρος.

No comments:

Post a Comment