Saturday, February 9, 2019

ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΟΣ


ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΟΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
===== 

Το Αγιώνυμον Όρος βρέθηκε, ως μη ώφειλε, στο μάτι του κυκλώνος. Εννοούμε τη σύρραξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Μόσχας για την Ουκρανία. 

Εν πρώτοις η Ιερά Κοινότητα δεν δέχθηκε να στείλει αντιπροσωπεία στο Κίεβο για την ενθρόνιση του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Όμως το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρήκε, σαν το καλό το παλληκάρι, άλλο μονοπάτι έστειλε τον Καθηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Αρχ. Εφραίμ και τον Καθηγούμενο της Μονής Ξενοφώντος Αρχ. Αλέξιο στην Ενθρόνιση. 

Προσφάτως ο Μητροπολίτης Οδησσού Παύλος (της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας) επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παντοκράτορος, όπου έγινε ασμένως δεκτός και τέλεσε μάλιστα τη θ. λειτουργία. 

Στις Καρυές έλαβε την απαιτούμενη άδεια της Ιεράς Επιστασίας για την περιήγηση στις Ι. Μονές του Όρους κι επισκέφθηκε το αντιπροσωπείο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου. 

Όμως το Σάββατο, όταν επεχείρησε να επισκεφθεί με τη συνοδεία του την Ι. Μονή Αγίου Παντελεήμονος δεν έγινε δεκτός κι ο Καθηγούμενος Ευλόγιος του δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι δεν τον αναγνωρίζει, ούτε πρόκειται στο μέλλον να πράξει κάτι τέτοιο. 

Συμπέρασμα: Η κατάσταση είναι και θλιβερή και συγκεχυμένη κι επικίνδυνη. Όμως άρχισαν να χωρίζονται οι Μονές του Όρους σε δύο παρατάξεις. Η Μονή Ξενοφώντος, λόγω της συμμετοχής του π. Αλεξίου στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη Επιφανίου αποτελεί πλέον κόκκινο πανί για τη Μόσχα. 

Το αυτό και η Μονή Βατοπεδίου που, τελικά, παρά τις καλές της σχέσεις με τη Μόσχα (αφού ζύγισε καλά τα πράγματα) πήρε θέση δίπλα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Παρά το γεγονός ότι ο π. Εφραίμ, λόγω του προβλήματος υγείας που προέκυψε δεν παρέστη η Μόσχα. Ευχόμαστε, φυσικώ τω λόγω, περαστικά στον Αρχιμ. Εφραίμ, αλλά δεν νομίζουμε πως είναι εύκολο πλέον να επανακτήσει την εύνοια της Μόσχας. 

Όσον αφορά την Ι. Μονή Παντελεήμονος δεν μας εξέπληξε η επιλογή της αλλά τώρα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη μήνι του επιχωρίου επισκόπου, ήγουν του Οικουμενικού Πατριάρχου. 

Δεν γνωρίζουμε τι θα πράξουν οι Μονές Χιλανδαρίου και Ζωγράφου, ούτε ποια θα είναι η στάση της Σκήτης του Αγίου Δημητρίου του Λάκκου. Ένα είναι το βέβαιο. Το Αγιώνυμον Όρος μετατράπηκε σε πεδίο αντιπαραθέσεως με άγνωστες κι απροσμέτρητες συνέπειες. Τι να πούμε; Ηττημένη και καθημαγμένη θα είναι, άνευ αντιλογίας, η Ορθοδοξία.

Θα το λάβουν υπ’ όψιν οι αντιμαχόμενοι; Ίδωμεν.

No comments:

Post a Comment