Monday, February 18, 2019

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΡΣΙΛΑΜΑΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ…


Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΡΣΙΛΑΜΑΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ…

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Την Κυριακή, 17η τρέχοντος, στην Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Κουόπιο της Φινλανδίας, έγινε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Κουόπιο και Καρελίας κ. Αρσενίου. Η ενθρόνιση έγινε από το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Ελσιγκίου και πάσης Φινλανδίας κ. Λέοντα. 

Κατά την ενθρόνιση ο νέος ποιμενάρχης κ. Αρσένιος τόνισε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: «Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι Ιεροί Κανόνες είναι πάνω από το νόμο και ότι η Εκκλησία πορεύεται στο έργο της επί τη βάσει των Ιερών Κανόνων». 

Προτού ετοιμασθείτε να χειροκροτήσετε όρθιοι την ως άνω δήλωση, ακούσατε ποίοι παρέστησαν στην εν λόγω ενθρόνιση: Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν και «επίσκοποι της Λουθηρανικής Εκκλησίας, εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Φινλανδίας». Με απλά λόγια στην Ενθρόνιση παρέστησαν ως προσκεκλημένοι και επρόσωποι των εν Φινλανδία Λουθηρανών Προτεσταντών (που πλειοψηφούν στη χώρα) αλλά και των Παπικών. 

Σίγουρα μας απογοήτευσε ο Σεβασμιώτατος κ. Αρσένιος. Όμως είναι καλόν ν’ αποφασίσει τι ακριβώς θέλει και πώς θα πορευθεί. Μεγαλύτερη προσβολή στους Ιερούς Κανόνες δεν υπάρχει από το να τους παινεύει κανείς απ’ άμβωνος κι από την άλλη, στην πράξη, να τους καταπατεί αυθημερόν με σκαιότητα.  

Μήπως δεν γνωρίζει ο Σεβασμιώτατος ότι ΔΕΝ επιτρέπονται κατά τους Ιερούς Κανόνες συμπροσευχές με αιρετικούς; Ας ρίξει μια ματιά στον 45ο Κανόνα των Αγίων Αποστόλων και τον 33ο Κανόνα της εν Λαοδικεία συνόδου και θα διαπιστώσει ότι βρίσκεται σε λάθος δρόμο. 

Κακά τα ψέμματα, στη Φινλανδία ο Οικουμενισμός έχει θεριέψει εδώ και χρόνια. Σας θυμίζω απλώς την περίπτωση του παραιτηθέντος Μητροπολίτη Ελσιγκίου κ. Αμβροσίου, που έμπασε προ ετών, εν ώρα Θείας Λειτουργίας, στο ιερό βήμα του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ελσίνκι τη Λουθηρανή «επίσκοπο» της πόλεως. 

Για την ως άνω ενέργεια ο εν λόγω Μητροπολίτης δεν υπέστη καμμιά τιμωρία. Κανείς δεν του «τράβηξε τ’ αυτί». Τι να περιμένουμε από τον νεωστί ενθρονισθέντα Μητροπολίτη, όταν ταγός της Εκκλησίας ονομάζει χλευαστικά τους Ιερούς Κανόνες «τείχη του αίσχους»;

No comments:

Post a Comment