Της κ. Ισμήνης Χαραλαμποπούλου
=====
Με δεδομένη την αντίθεση και την διαφωνία προς τις κυβερνητικές προθέσεις, επιτροπή του Φαναρίου και της Εκκλησίας της Ελλάδος θα συναντηθούν με εκπροσώπους της κυβέρνησης.
Κρίσιμες συναντήσεις αναμένονται στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα για τις αλλαγές που προωθούνται στο μισθολογικό καθεστώς του Κλήρου, την εκκλησιαστική περιουσία και την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη ρητή δέσμευση να παραδώσει νομοσχέδιο και αιτιολογική έκθεση στην Εκκλησία της Ελλάδος και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Για το λόγο αυτό, από την περασμένη εβδομάδα υπό την καθοδήγηση και ειδικών νομικών και υπό τις οδηγίες του γραμματέα της κυβέρνησης Ακρίτα Καϊδατζή, γράφεται το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εμμένει στην αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας των κληρικών.

Στην απόφαση να συζητήσουν τα υπόλοιπα σημεία της Συμφωνίας, αλλά όχι το ζήτημα της αλλαγής καθεστώτος στη μισθοδοσία του κλήρου έχουν καταλήξει οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδας. Οι συνοδικοί ιεράρχες θέτουν ως «κόκκινη γραμμή» να παραμείνει το υφιστάμενο καθεστώς για τη μισθοδοσία.

Στην Αθήνα έρχεται Επιτροπή του Φαναρίου προκειμένου να συζητήσει την Τετάρτη με την κυβέρνηση και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών το ζήτημα της συμφωνίας για τη νέα σχέση Κράτους - Εκκλησίας, καθώς η επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου δείχνει να βρίσκεται στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της επιτροπής είχαν συζητήσεις επί του νομοσχεδίου με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ενώ οι ίδιες πληροφορίες από το Φανάρι αναφέρουν ότι το ζήτημα αποτέλεσε μέρος συνομιλίας που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Το Φανάρι πάντως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εμμένει στη θέση του «Μην αγγίζετε τους κληρικούς», καθώς έχει ταχθεί τόσο κατά της αποχώρησης των ιερέων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, όσο και κατά της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους που προωθείται εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Οι συνοδικοί ιεράρχες θέτουν ως «κόκκινη γραμμή» να παραμείνει το υφιστάμενο καθεστώς για τη μισθοδοσία. Τα τρία σημεία της απόφασης στην οποία κατέληξε ομόφωνα η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας είναι: Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση και να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιπλέον έχει πάρει σαφή θέση κατά της αλλαγής του νομικού καθεστώτος των κληρικών. Στην επιτροπή του Πατριαρχείου θα είναι επικεφαλής ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Δημήτριος που ειδικεύεται σε θέματα των μητροπόλεων Νέων Χωρών Ελλάδος. Θα μετέχει επίσης ο μητροπολίτης Κισάμου Αμφιλόχιος που προέρχεται από την Εκκλησία της Κρήτης αλλά και o μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, διευθυντής του γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα.
ΠΗΓΗ:
No comments:
Post a Comment