Sunday, February 10, 2019

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ


ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
===== 

Σύμφωνα με το ρωσσικό πρακτορείο «Ιντερφάξ» επτά Βατοπεδινοί μοναχοί, ρωσσικής, ουκρανικής και μολδαβικής καταγωγής, εγκατέλειψαν την εν λόγω Μονήν μετά την επίσκεψη της, υπό τον μητροπολίτη Οδησσού Παύλο, αντιπροσωπείας της Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας. 

Οι ανωτέρω μοναχοί κατέφυγαν στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος, η οποία ως γνωστόν δεν δέκτηκε την Ουκρανική αντιπροσωπεία. Πολλοί Βατοπεδινοί μοναχοί, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι πολύ δυσαρεστημένοι με τις αποφάσεις της ηγεσίας της Μονής για το Ουκρανικό. 

Ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Βατοπεδίου Αρχ. Εφραίμ μετέβη στο Κίεβο για την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ουκρανίας Επιφανίου ως μέλος της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επειδή δεν παρέστη, τελικά, λόγω του γνωστού προβληματος υγείας, που προέκυψε άμα τη αφίξει του στην ουκρανική πρωτεύουσα, τον αντικατέστησε στην Ενθρόνιση ο Βατοπεδινός ιερομόναχος Μάξιμος. 

Οι Μονές Καρακάλλου και Φιλοθέου δήλωσαν ότι δεν θα δεχθούν την αντιπροσωπεία της Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας. Όσον αφορά την Ι. Μονή Βατοπεδίου, την πολυπληθέστερη Μονή του Άθωνος οι εξελίξεις δεν είναι καθόλου θετικές. Πάνε οι παλιές καλές μέρες που ο Αρχιμ. Εφραίμ περιόδευε την αχανή Ρωσσία με την Αγία Ζώνη από την Αγία Πετρούπολη μέχρι το Νορίλσκ (Βόρεια Σιβηρία) και από το Βλαντιβοστόκ (Ρωσσική Άπω Ανατολή) μέχρι τη Μόσχα κι έβλεπε προσωπικά στο Κρεμλίνο τον Πρόεδρο της χώρας Βλαντιμήρ Πούτιν. Η Μόσχα, όταν είναι η εξουσία της το κινδυνευόμενον, δεν λογαριάζει τίποτε και δεν ορρωδεί προ ουδενός. 

Η σύρραξη, διότι περί αυτού πρόκειται, προβλέπεται μακροχρόνια και το Άγιον Όρος από τόπος ησυχίας και προσευχής μετετράπη από τους δύο μονομάχους σε πεδίο μάχης. 

Εμείς ευχόμαστε στον Καθηγούμενο Εφραίμ ταχείαν ανάρρωση κι επάνοδο στην Μονή διότι όχι μόνο το Αγιώνυμον Όρος στο σύνολο του νοιώθει το έδαφος να σείεται κάτω από τα ποδια του αλλά το Βατοπέδι ειδικότερα κινδυνεύει να χωρισθεί σε δύο αλληλοσυγκρουόμενες παρατάξεις, πράγμα απευκτέον.

1 comment:

  1. Πού είναι αυτές οι καλές ημέρες μέ την Αγία Ζώνη υπο μάλης !

    ReplyDelete