Wednesday, February 13, 2019

ΓΕΡΩΝ ΠΡΙΓΚΙΠΟΝΝΗΣΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: “ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΑΛΕΥΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ”


ΓΕΡΩΝ ΠΡΙΓΚΙΠΟΝΝΗΣΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: “ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΑΛΕΥΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ”

Του κ. Θάνου Θανόπουλου
=====

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, με αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Κρήτης σχετικά με το πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδος.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τον κ. Γαβρόγλου για την φιλοξενία του και τον σεβασμό του στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και για την καλή συνεργασία που είχαν σήμερα κατά την διάρκεια της συνάντησης.

''Ως αντιπροσωπεία τη φορά αυτή επαναλάβαμε στον κ. Γαβρόγλου την ανησυχία και τον προβληματισμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις συζητούμενες τροποποιήσεις του Ελληνικού Συντάγματος. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος και το οποίο τιμά το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως θεσμό διεθνούς δημοσίου δικαίου και ρυθμίζει τις σχέσεις του με την Ελληνική Πολιτεία και την Ελληνική Εκκλησία και αποτρέπει κρίσεις που υπήρχαν στο παρελθόν'' δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτριος.

‘'Επίσης το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την προσθήκη στο άρθρο αυτό περί ουδετεροθρησκείας. Την θεωρεί μη απαραίτητη, διότι και κατά τους ειδικούς, η έκφραση αυτή έχει ένα μεγάλο εννοιολογικό εύρος το οποίο πιθανότατα θα δημιουργήσει πρόβλημα εάν υπάρχει. Στην Ελλάδα υπάρχει ανεξιθρησκεία, δεν διώκεται κανείς και ας επαναλάβουμε ότι η έκφραση επικρατούσα θρησκεία παραπέμπει στο γεγονός ότι η μεγίστη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και τίποτα άλλο δεν υπαινίσσεται'' ανέφερε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος.

Για την μισθοδοσία του κλήρου ο κ. Δημήτριος ανέφερε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δυστυχώς δεν μετείχε στον διάλογο αυτό μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας τονίζοντας ότι: ''Η Μητέρα Εκκλησία αγκαλιάζει όλο τον κλήρο''.

''Δεν θέλει το Πατριαρχείο να διασαλευθούν τα δίκαια, τα μισθολογικά, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά του κλήρου. Αυτή την επιθυμία την διαβίβασε και ο Παναγιώτατος στον εξοχότατο Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα στην Χάλκη, οποίος την άκουσε με πολύ σοβαρότητηα, και την επαναλάβαμε και πάλι στον Υπουργό κατά την διάρκεια της ωραίας συνεργασίας που είχαμε'' υπογράμμισε ο κ. Δημήτριος.

''Μας εστάλη χθες ένα περιγραφικό κείμενο το οποίο δεν περιλαμβάνει την Εκκλησία της Κρήτης και υπάρχει ανησυχία βεβαία από πλευράς της Εκκλησίας της Κρήτης και ημών. Δεν μπορεί έτσι όπως έχει να πω ότι μας εκφράζει. Πιστεύουμε ότι η διαβεβαίωση του κ. Υπουργού ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος είναι κάτι το ελπιδοφόρο'' συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.

Επίσης κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το θέμα των αποσπάσεων κληρικών του Οικουμενικού Θρόνου στο εξωτερικό.

''Ευχόμεθα να προσεχθεί μειζόνως το θέμα του μισθοδοσίας του κλήρου και των προβληματισμών και των προσδοκιών του Οικουεμνικού Πατριαρχείου για το καλό της Εκκλησίας και του Γένους μας'' υπογράμμισε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων.

ΠΗΓΗ:

Ρομφαία

No comments:

Post a Comment