Του κ. Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
=====
Η κυβέρνηση επιτίθεται με όλα τα μέσα σε βάρος της ιδιοπροσωπίας των Ελλήνων ενώ ο Αρχιεπίσκοπος και το σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος σιωπούν, λες και απολαμβάνουν νήδυμο ύπνο και δεν αντιλαμβάνονται τα συμβαίνοντα.
Ήδη, χωρίς καμία αντίδρασή τους, τα Σκόπια επισήμως ονομάζονται από την Ελλάδα «Βόρεια Μακεδονία», το άρθρο 3 ψηφίστηκε ως αναθεωρητέο και με την πρόταση ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι «θρησκευτικά ουδέτερο κράτος» και επίσης ότι καθίσταται υποχρεωτικός και αποκλειστικός ο πολιτικός όρκος σε όλους τους κρατικούς αξιωματούχους και στους δημοσίους λειτουργούς και υπαλλήλους.

Στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 8 Φεβρουαρίου 2019 απέστειλε τις θέσεις Της στους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και στους ανεξάρτητους Βουλευτές. Σε αυτές, μεταξύ των άλλων, εκφράζονται οι αντιρρήσεις της στην αναθεώρηση του άρθρου 3. Αντιρρήσεις εξέφρασε και η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τη συνάντησή της με τον κ. Γαβρόγλου στην Αθήνα, στις 13 Φεβρουαρίου.

Στα θέματα της μισθοδοσίας των κληρικών και της αναθεώρησης του Συντάγματος η Κυβέρνηση επιμένει και προωθεί τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, παρά το ότι αυτή έχει απορριφθεί από την Ιεραρχία του Νοεμβρίου. Στο σχέδιο «υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας», που έδωσε η Κυβέρνηση στην Επιτροπή Διαλόγου της ΔΙΣ στις 12 Φεβρουαρίου, αναφέρεται σαφώς ότι με αυτό «αναιρούνται όλες οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης είτε λόγω παρανόησης μετά την κοινή ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο του σχεδίου Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας της 6ης Νοεμβρίου 2018».

Οι αλλαγές ως προς την μισθοδοσία των κληρικών είναι λεκτικές. Μετά την απόλυση από το Δημόσιο των 10.000 κληρικών, η «επιδότηση» για τους μισθούς τους της Εκκλησίας από το Κράτος, την οποία αναφέρει η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, μετονομάζεται σε «αφηρημένη αποζημίωση» και το «Ειδικό Ταμείο της Εκκλησίας», που θα πληρώνει τους μισθούς, μετονομάζεται σε «Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος».... Στη συμφωνία αναφέρεται ότι «δεν επηρεάζονται οι συνταξιούχοι κληρικοί», χωρίς να διευκρινίζεται τί αυτό σημαίνει και από πού θα πληρώνονται οι παλαιοί και οι νέοι συνταξιούχοι κληρικοί.


Η υπό την προεδρία του Μητροπολίτου Ναυπάκτου Επιτροπή συνεδρίασε στις 14 Φεβρουαρίου. Κατά το Δελτίο Τύπου, το οποίο εξέδωσε, «μελέτησε ενδελεχώς» το σχέδιο συμφωνίας που της επέδωσε ο υπουργός κ. Γαβρόγλου, τα μέλη της κατέθεσαν γραπτώς και προφορικώς τις απόψεις τους και η Επιτροπή θα διατυπώσει τις θέσεις της στη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου στην Ιερά Σύνοδο με τον Υπουργό Παιδείας και τους συνεργάτες του. Στη συνέχεια θα δοθεί στην ΔΙΣ η τελική έκθεση και θα αναμένεται το πότε θα ευδοκήσει ο Αρχιεπίσκοπος να συγκαλέσει την Ιεραρχία...

Μητροπολίτης της Αττικής, που είναι κοντά στον Αρχιεπίσκοπο εκτιμά, όχι ως πρόβλεψη αλλά ως βεβαιότητα, ότι θα περάσει η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, παρά την ομόφωνη αντίδραση της Ιεραρχίας, και μετά ο Τσίπρας θα συμπεριφερθεί στον Αρχιεπίσκοπο όπως σε όλους που εξυπηρέτησαν τον ίδιο και τα σχέδιά του, από τον Αλαβάνο έως τον Καμμένο...-
No comments:
Post a Comment