Monday, May 8, 2017

ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΘ ΤΗΡΕΙ -ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ- ΧΛΙΑΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ;



ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΘ ΤΗΡΕΙ -ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ- ΧΛΙΑΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Κατά γενική ομολογία το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΘ αποτελείται από αγωνιστές και παραδοσιακούς θεολόγους οι οποίοι αντιτίθενται στον Οικουμενισμό και τους νεωτερισμούς. Το απολύτως σίγουρο είναι ότι αγωνίζονται σθεναρά για να διαφυλάξουν αλώβητο τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Παρακολουθώ προσεκτικά για χρόνια και τιμώ τους αγώνες τους. Έγραψα πολλά άρθρα για να επαινέσω -το ίδιο κάνω και τώρα- τους αγώνες και τις προσπάθειές τους για τη διατήρηση του ορθόδοξου χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών. 

Ταυτόχρονα παρακάλεσα -κατ’ επανάληψη- το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΘ να παίρνει θέση για τον Οικουμενισμό επειδή η ιστορική ένωση των θεολόγων, που έχει κάνει τόσους αγώνες εναντίον του Οικουμενισμού στο παρελθόν, τώρα τηρεί δημόσια χλιαρή -κατά το πλείστον- στάση έναντι αυτού ή σιωπά εντελώς και δεν είναι πια -όπως ήταν στο παρελθόν- μπροστάρης των αγώνων της Εκκλησίας εναντίον της παναίρεσης του Οικουμενισμού.

Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο; Να έχουμε, από τη μια παραδοσιακούς και αντιοικουμενιστές θεολόγους να απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΘ και από την άλλη να παρατηρούμε αυτήν την απαράδεκτη -σχεδόν πάντοτε- σιωπή για θέματα πίστεως;

Η ακόλουθη είδηση από την "Κοινωνία", το δελτίο των Θεολόγων της ΠΕΘ, μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε το λόγο:

“Τριμηνιαίο Δελτίο Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων: «ΚΟΙΝΩΝΙΑ», έτος Νθ΄, Τεύχος 2ον, Απρίλιος-Ιούνιος 2016, Αθήνα, σελ. 208. «Ευχαριστίες: Το ΔΣ της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων ευχαριστεί θερμά την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους για τη χορηγία των 3.000 Ευρώ για την έκδοση του Περιοδικού της «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» για κάθε τεύχος του έτους 2016». 

Πώς είναι δυνατόν, μετά από τέτοια ενισχυτική χορηγία για κάθε τεύχος της "Κοινωνίας" να αναμένουμε την ΠΕΘ να ορθοτομήσει ορθόδοξο ομολογιακό λόγο για τον Οικουμενισμό και την Σύνοδο της Κρήτης;

Δυστυχώς η Μονή Βατοπαιδίου έχει καταστεί η αιχμή του δόρατος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στα θεολογικά και εκκλησιαστικά μας πράγματα. Με τις γενναιόδωρες χορηγίες του Γέροντα Εφραίμ σε Μητροπολίτες, Μονές, Καθηγητές Πανεπιστημίου, οργανώσεις, ιστολόγια, ΜΜΕ κτλ. η Μονή Βατοπαιδίου κατέστη κυριολεκτικά πανίσχυρη. 

Ο Παναγιώτατος, φυσικά, αντελήφθη την τεράστια δύναμη που απέκτησε ο Γέροντας Εφραίμ που φτάνει στο σημείο να επηρεάζει αποφασιστικά την εκλογή Μητροπολιτών στην Εκκλησία της Ελλάδος. Γι’ αυτό εκμεταλλεύεται στο έπακρον αυτό το κύρος της Μονής Βατοπαιδίου για να προωθεί τον Οικουμενισμό και να διευρύνει την αποδοχή της Συνόδου της Κρήτης.

Και τα μεν κίνητρα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι διάτρητα. Ο Γέροντας Εφραίμ, όμως, για ποιο λόγο έγινε το βαποράκι των οικουμενιστικών σχεδιασμών του Φαναρίου;

Νομίζω ότι οι επόμενες αγιοκατατάξεις που θα προβεί το Πατριαρχείο θα λύσουν τον γρίφο.  

No comments:

Post a Comment