Sunday, May 28, 2017

ΣΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΣΑΕΙ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΕ ΤΑΜΑΣΟΥ κ. ΗΣΑΙΑ


ΣΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΣΑΕΙ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΕ ΤΑΜΑΣΟΥ κ. ΗΣΑΙΑ

(Αναφορά στο Συνέδριο για τον Γέροντα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο)

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, το Συνέδριο, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και η Χριστιανική Ένωση Κυπρίων Επιστημόνων (Χ.Ε.Κ.Ε.), με θέμα “Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος (1930-1989)”.

Όλοι οι εισηγητές του Συνεδρίου έκαναν πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις και έδωσαν μια πολύ ολοκληρωμένη εικόνα της ζωής, της προσωπικότητας και του έργου του π. Επιφάνιου σαν εξομολόγου, σαν κτήτορος Μονής σαν εκκλησιαστικού συγγραφέως, σαν κληρικού και σαν ανθρώπου.

Και οι τρεις εισηγήσεις ήταν πολύ ουσιαστικές. Ο Σεβ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ έκανε εισήγηση με θέμα "Η γνωριμία μου με τον π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο." Μίλησε με πολλή συγκίνηση για τον Γέροντα Επιφάνιο και μετέδωσε με απλό τρόπο τα ουσιαστικά στοιχεία της προσωπικότητάς του. Να καταγράψω τη μαρτυρία μου ότι ο μακαριστός Γέροντας π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος αγαπούσε και εκτιμούσε πολύ τον Σεβ. κ. Ιωήλ για τις αρετές και την ταπείνωσή του.

Ο π. Ευάγγελος Γιαλλουρίδης ανέπτυξε το θέμα "Πατήρ Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, Λαμπρό άστρο της Εκκλησίας." Μίλησε απλά αλλά παραστατικά και εξέπληξε το ακροατήριο με την πολυμάθειά του για το έργο και την προσωπικότητα του Γέροντα.

Η μαρτυρία του Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Παυλόπουλου, Καθηγουμένου του Ιερού Ησυχαστηρίου της Κεχαριτωμένης Τροιζηνίας, ήταν, όπως άλλωστε ανεμένετο, η πιο σημαντική συμβολή του Συνεδρίου, αφού ο Πανοσιολογιώτατος υπήρξε ο πιο στενός συνεργάτης του Γέροντα Επιφάνιου για δεκαετίες. Ο π. Σπυρίδων ανέπτυξε το θέμα "Ο π. Επιφάνιος ως πνευματικός και ως κτήτωρ Μονής."

Η πιο μεγάλη, όμως, έκπληξη του Συνεδρίου ήταν οι χαιρετισμοί του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Ταμασού κ. Ησαία, που πρωτοστάτησε -μαζί με την Χ.Ε.Κ.Ε.- για τη διοργάνωση του Συνεδρίου.

Και οι δύο ιεράρχες ήταν σαφείς ότι, στη συνείδησή τους, ο Γέροντας Επιφάνιος δεν ήταν απλά ένας εξαίρετος κληρικός και ένας σπουδαίος εκκλησιαστικός συγγραφέας, αλλά μια Αγία και Πατερική μορφή της Εκκλησίας που η συνείδηση της Εκκλησίας θα αναγνωρίσει κάποτε την αγιότητά του. Την ίδια ευχή εξέφρασαν πολλοί από όσους συμμετείχαν στο Συνέδριο.

Θερμές οι ευχαριστίες μας πρός όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση του Συνεδρίου, τη Χ.Ε.Κ.Ε. -και μάλιστα τον κ. Φρίξο Κλεάνθους και τον κ. Νίκο Νικολαίδη που πρωτοστάτησαν στη διοργάνωση του Συνεδρίου-, τους τρεις λαμπρούς εισηγητές, όσους έστειλαν χαιρετισμούς στο Συνέδριο και μάλιστα τον Μακαριώτατο Κύπρου κ. Χρυσόστομο και τον Πανιερώτατο Ταμασού κ. Ησαία.

Αναμένουμε με πολλή ανυπομονησία την έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου και ελπίζουμε ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα σε έντυπη, αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή, και όχι -όπως τώρα- μόνον σε ηχητική μορφή.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε προς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού κ. Ησαία για τη διοργάνωση του Συνεδρίου και για τον θερμό χαιρετισμό του στο Συνέδριο.

Πανιερώτατε Ταμασού σας είμαστε εσαεί ευγνώμονες.

No comments:

Post a Comment