Thursday, May 18, 2017

ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ 86


ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

86


Ανθολογία κειμένων κ. Ραφαήλ Χαραλάμπους
=====

Οι άνθρωποι δοκιμάζονται με στερήσεις και ζημιές, θλίψεις, αρρώστιες και ατιμίες. Εκείνοι που αντέχουν τις δοκιμασίες, είναι προορισμένοι για τη βασιλεία των ουρανών. Εκείνοι που δεν τις αντέχουν είναι ανέτοιμοι, γιατί μέσα τους έχουν ακόμα αρκετή δόση πονηρίας.

Αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης

*****

Μη μισήσεις τον αμαρτωλό. Θυμήσου ότι και συ είσαι κοινωνός της γήινης φύσεως και να ευεργετείς όλους.

Αββά Ισαάκ του Σύρου

*****

Μην προσεύχεσαι να γίνουν τα θελήματά σου, γιατί οπωσδήποτε δεν συμφωνούν με το θέλημα του Θεού αλλά μάλλον, καθώς διδάχθηκες, λέγε στην προσευχή σου: «Γενηθήτω το θέλημά σου» (Ματθαίος 6:10). Και για κάθε πράγμα αυτό να ζητάς από τον Θεό, να γίνει το θέλημά Του, γιατί Αυτός θέλει το καλό και το συμφέρον της ψυχής σου ενώ εσύ οπωσδήποτε δεν ζητάς πάντοτε το συμφέρον σου.

Οσίου Νείλου του Ασκητού

*****

Να ξέρεις πως οι άγιοι άγγελοι μας παροτρύνουν σε προσευχή και στέκονται μαζί μας και χαίρονται και προσεύχονται για μας. Αν λοιπόν αμελήσουμε και δεχθούμε τους λογισμούς που μας υποβάλλουν οι δαίμονες, πολύ παροργίζουμε τους αγγέλους. Γιατί, ενώ αυτοί τόσο πολύ αγωνίζονται για μας, εμείς ούτε για τον εαυτό μας δεν θέλουμε να ικετεύσουμε τον Θεό, αλλά, περιφρονώντας την υπηρεσία τους και εγκαταλείποντας τον Κύριό τους και Θεό, συνομιλούμε με ακάθαρτους δαίμονες.

Οσίου Νείλου του Ασκητού

No comments:

Post a Comment