Monday, May 29, 2017

ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ



ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

Του ΠαναγιώτηΤελεβάντου
=====

Από το ιστολόγιο "Τρελλογιάννης" μαθαίνουμε ότι οι εικονιζόμενοι στη φωτογραφία Παπα-Παμβώ και μοναχός Αμβρόσιος είναι ρωσσικής καταγωγής ασκητές στα Κατουνάκια του Αγίου Όρους, οι οποίοι σταμάτησαν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο λόγω των κακόδοξων αποφάσεων της Συνόδου της Κρήτης.

Ως αποτέλεσμα οι Οικουμενιστές -και δη ο γνωστός και μη εξαιρετέος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αρχιμανδρίτης Πρόδρομος στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν τα ασκητήρια στα Κατουνάκια- προσπαθεί ως αντίποινο να τους απελάσει από τον Άγιον Όρος.

Οι Οικουμενιστές δεν κήδονται ούτε των αληθειών της πίστεως, ούτε του μοναχικού καθεστώτος του Αγίου Όρους, ούτε της δόξας του Αγίου Όρους.

Είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτο Αγιορείτες ηγούμενοι- ως ο Κουτλουμουσίου Χριστόδουλος, ο Χιλανδαρίου Μεθόδιος και ο Μεγίστης Λαύρας Πρόδρομος να λειτουργούν με αυτούς τους τραμπουκισμούς σε βάρος συνασκητών τους, μόνον και μόνον επειδή εξεγέρθηκε η συνείδησή τους για τα καθημερινά οικουμενιστικά αίσχη που παρατηρούνται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου που κορυφώθηκαν με τις κακόδοξες αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης. 

Με πολλή θλίψη πληροφορούμαστε ότι και ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο διωγμό των αποτειχισθέντων πατέρων. 

Οι θεολογικές διαφορές δεν λύνονται ούτε με τα δικαστήρια, ούτε με την αστυνομία, ούτε με τις απελάσεις, ούτε με τους τραμπουκισμούς.

Οι μοναχοί του Αγίου Όρους έχουν κάθε κανονικό δικαίωμα να διακόψουν το μνημόσυνο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, επειδή γυμνή τη κεφαλή κηρύσσει κατεγνωσμένες αιρέσεις και δη την παναίρεση του Οικουμενισμού, την οποία μάλιστα κατόρθωσε -με τη συνδρομή των υπόλοιπων Οικουμενιστών- να θεσμοθετήσει σαν πίστη της Εκκλησίας με τη Σύνοδο της Κρήτης. 

Αν οι Αγιορείτες πατέρες επιθυμούν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τον Οικουμενισμό και τη Σύνοδο της Κρήτης με διακοπή του μνημοσύνου του οικείου επισκόπου -τουτέστιν του Πατριάρχη Βαρθολομαίου- έχουν κάθε κανονικό δικαίωμα να το πράξουν.

Το μόνο που πρέπει να προσέξουν όσοι προχωρούν σε διακοπή του μνημοσύνου είναι 
1.) Να συνεχίσουν να έχουν κοινωνία με όσους συμμοναστές τους και όσους πιστούς δεν διέκοψαν το μνημόσυνο του Πατριάρχη, 
2.) Να μην απαιτούν να τους ακολουθήσουν στην πορεία της αποτείχισης όσοι δεν επιθυμούν να διακόψουν το μνημόσυνο του Πατριάρχη, αν προκρίνουν ότι ποιμαντικά είναι πιο ωφέλιμο να αναμένουν απόφαση Συνόδου που θα επιληφθεί του θέματος. 

Όσοι διακόπτουν το μνημόσυνο του οικείου ιεράρχη πρέπει να αντιληφθούν ότι ο ΙΕ΄ κανόνας της ΑΒ΄ Συνόδου είναι δυνητικός και όχι υποχρεωτικός. Παρέχει, δηλαδή, το αναφαίρετο δικαίωμα -ΟΧΙ, όμως, την υποχρέωση- σε όσους αποφασίσουν να αποτειχιστούν να διακόψουν το μνημόσυνο του οικείου αιρετίζοντος ιεράρχη που κηρύττει γυμνή τη κεφαλή κατεγνωσμένη αίρεση, αλλά σε καμία περίπτωση το δικαίωμα να διακόψουν την κοινωνία με όλη την Εκκλησία.

No comments:

Post a Comment