Saturday, May 20, 2017

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ



ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπάτσκας Ειρηναίος (Μπούλοβιτς) δεν είναι τυχαίος ιεράρχης. Ηγείται της Ρωσσόφιλης αλλά και της φιλελεύθερης πτέρυγας της Σερβικής Ιεραρχίας και είναι ένας από τους δελφίνους του Πατριαρχικού Θρόνου της Εκκλησίας της Σερβίας όταν αυτός κενωθεί. 

Πρωτοστάτησε στην προσπάθεια να μη συμμετάσχει η Εκκλησία της Σερβίας στη Σύνοδο της Κρήτης, όχι δυστυχώς επειδή είναι εναντίον του Οικουμενισμού, αφού ο ίδιος πηγαινοέρχεται στο Βατικανό, ανάβει μενόρες και ανήκει στη στενή ομάδα του Ζηζιούλα, αλλά για να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της Εκκλησίας της Ρωσσίας, που μεθόδευσε, για λόγους φιλοπρωτείας και εθνοφυλετισμού, την ακύρωση της Συνόδου της Κρήτης.

Ο Σεβ. Μπάτσκας μετέβη πρόσφατα στη Βασιλεύουσα και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Οίκοθεν νοείται ότι η αποστολή του Σεβ. Μπάτσκας στο Φανάρι ήταν εντεταγμένη στα σχέδια της Εκκλησίας της Ρωσσίας. Στόχος της επίσκεψής του ήταν να μεταφέρει μήνυμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη να μη παραχωρήσει Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο Παναγιώτατος -φυσικά- ξέρει καλύτερα από κάθε άλλο ποιος είναι ο Μητροπολίτης Μπάτσκας και ποιων τα σχέδια εξυπηρετεί. Ως εκ τούτου είναι βέβαιο ότι θα τον άκουσε με πολλή επιφύλαξη και θα του έδωσε τα μηνύματα που τον εξυπηρετούν.

Ο Σεβ. Μπάτσκας δήλωσε ότι δική του εκτίμηση είναι ότι ο Παναγιώτατος δεν θα παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανία.

Άραγε η διαβεβαίωση του Σεβ. Μπάτσκας

1.) Είναι ακριβής και αποδίδει τις πραγματικές προθέσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου;

2.) Αν είναι ακριβής βασίζεται στο τι είπε ο Πατριάρχης ξεκάθαρα στον Σεβ. Μπάτσκας ή είναι προιόν εικασίας του Σεβασμιώτατου;

3.) Αν έλαβε σαφή υπόσχεση του Παναγιώτατου ότι δεν θα δώσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας το έκανε χωρίς ανταλλάγματα;

4.) Μήπως συμφωνήθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να μη δώσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, με την υπόσχεση ότι η Εκκλησία της Ρωσσίας θα συνυπογράψει με συνοδική απόφαση τα κακόδοξα κείμενα της Συνόδου της Κρήτης;

Άγνωστο. 

Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνάντηση που θα έχει ουσιαστικές επιπτώσεις για την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

No comments:

Post a Comment