Monday, May 29, 2017

Ο ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ΚΡΑΔΑΙΝΕΙ … ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ


Ο ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ΚΡΑΔΑΙΝΕΙ … ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ

Του κ. Ανδρέα Κυριακού, θεολόγου
=====

Όπως μας πληροφορεί το «Πενταπόσταγμα», ο Σεβ. Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ (του κλίματος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) δημοσίευσε γραπτό κήρυγμα υπό τον τίτλο «Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος και η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος-(οι περί τον Ευσέβιον και οι περί τον Καλαβρύτων)», με αφορμή την Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνοδου. 

Σε αυτό ο Σεβασμιώτατος σημειώνει και τα εξής, αναφέρομενος στον αιρετικό Άρειο: «αυτό είναι άλλωστε το χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε αίρεσης. Η απολυτοποίηση ενός μέρους της αλήθειας σε βάρος της όλης αλήθειας της διδασκαλίας της Εκκλησίας μας. Στην πραγματικότητα, σ’ αυτή την περίπτωση για την αντίληψη του δόγματος, λειτουργεί ένα στοιχείο ανθρωπομορφικό, ανθρωποκεντρικό και ατομοκεντρικό, δηλ. εγωιστικό. Είναι μια απολυτοποίηση της λογικής του ανθρώπου και έτσι το δόγμα κατανοείται, όχι όπως το κατανοεί η συνείδηση της Εκκλησίας μας, αλλά όπως το αντιλαμβάνεται μια λογική περιορισμένη, που έχει την εγωιστική απαίτηση να νομίζει ότι μπορεί να τα γνωρίζει όλα, όπως συμβαίνει με όσους κακολογούν και ασεβούν στις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου».  

Απ’ ότι αντελήφθηκε ο γράφων, ο Σεβασμιώτατος εξομοιώνει και εξισώνει τους περί τον Ευσέβιο Νικομηδείας αιρετικούς υπερασπιστές του Αρείου με τον Σεβασμιώτατο Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο μαζί με όλους συλλήβδην αντιτίθενται στο Κολυμβάριον, τουτέστιν τις τέσσερις Εκκλησίες (Αντιοχείας, Ρωσσίας, Γεωργίας και Βουλγαρίας), αλλά κι όλους τους επισκόπους (όπως λ.χ. τον Σεβ. Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο) που αρνήθηκαν να υπογράψουν τα πρακτικά της «Συνόδου», δηλ.4 Κυπρίους και 17 Σέρβους, όπως κι όλους τους κληρικούς (με επικεφαλής τον π. Θεόδωρο Ζήση), τους μοναχούς και τους λαϊκούς πανορθοδόξως!!! Φυσικά λησμόνησε να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία και αποδείξεις για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του!!! 

Και κάτι άλλο: όσοι ζούνε σε γυάλινα σπίτια, ας φροντίζουν να μην πετροβολούν. Τι εννοώ; ΔΕΝ είναι «εγωιστική απαίτηση» η απαίτηση των αντιοικουμενιστών οι συνοδικοί να είναι «επόμενοι τοις θείοις Πατράσι», αλλά προϋπόθεση απαραίτητη για την επιτυχία μιας Συνόδου. Άλλως αυτή καταλήγει αναποδράστως εκεί που κατέληξε η παρά την Δρυν Σύνοδος του 403, η Ληστρική της Εφέσου του 449, η «οικουμενική» Σύνοδος των Εικονομάχων της Ιέρειας του 754, κ.ο.κ.. Ας φροντίσει ο Σεβασμιώτατος κι οι ομόφρονες αυτώ να μην κακολογούν και ασεβούν προς την αλήθεια, ονομάζοντες τους δεδηλωμένους αιρετικούς (Μονοφυσίτες, Παπικούς, Προτεστάντες και όχι μόνο) «ετερόδοξες Εκκλησίες και Ομολογίες»!!!

No comments:

Post a Comment