Sunday, May 21, 2017

ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ 89


ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

89


Ανθολογία κειμένων κ. Ραφαήλ Χαραλάμπους
=====

Ο άνθρωπος του Θεού είναι και ολιγαρκής. Πλούτος του είναι η χάρις του Αγίου Πνεύματος που τον επισκιάζει. Θησαυρός του είναι η ζωντανή παρουσία του Κυρίου γύρω του και μέσα του, που του χαρίζει την ειρήνη. 

Αγίου Δημητρίου του Ροστώφ

*****

Η ελεημοσύνη είναι καλό και θεάρεστο έργο, αν ταυτόχρονα φροντίζεις ν’ απαλλάξεις την καρδιά σου από την υπερηφάνεια, την κακία, τον φθόνο, την απληστία, την απάτη και τα άλλα πάθη. Αν ο άνθρωπος δεν προσπαθεί να καθαρίσει την καρδιά του και εμπιστεύεται μόνο τις ελεημοσύνες του, τότε λίγη ωφέλεια θ’ αποκομίσει. Γιατί χτίζει με το ένα χέρι και γκρεμίζει με το άλλο.

Αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης

*****

Ὅπως ὅταν αἱ θύραι τῶν λουτρῶν ἀνοίγωνται συνεχῶς, ἡ ἐσωτερική θέρμη ὠθεῖται ταχύτατα πρός τά ἔξω, ἔτσι συμβαίνει καί στήν ψυχή· ὅταν θέλη νά ὁμιλῆ ἔξω τοῦ μέτρου, ἔστω καί ἄν λέγη μόνον πνευματικούς λόγους, ἐξατονεῖ ἡ μνήμη τοῦ Θεοῦ διά τῆς πύλης τοῦ στόματος.

Αγίου Διαδόχου Φωτικής

*****

Βασκανία είναι άδικη έχθρα εναντίον αυτού που απολαμβάνει κάποιο αγαθό, έχθρα διηνεκής και ακατάλυτη. Η βασκανία είναι δύσκολο πάθος, που παρασύρει, ώστε να περιφρονήσει κανείς ακόμη και την δική του σωτηρία. Η βασκανία αμαυρώνει τα καλά.

Αγίου Νεκταρίου

No comments:

Post a Comment