Wednesday, May 31, 2017

ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΩΝ ΑΠΟΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ


ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΩΝ ΑΠΟΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ

Του κ. Ανδρέα Κυριακού, Θεολόγου
=====

Σύμφωνα με το ιστολόγιο «Ακτίνες» Αγιορείτης Γέροντας ανέφερε σε προσκυνητές τα πιο κάτω: «Διαμαρτύρονται μερικοί για τις συμπροσευχές. Και ο προφήτης Ηλίας συμπροσευχή έκανε με τους ιερείς του Βάαλ. Συμπροσευχή θα ήταν αν έκαναν στον ίδιο Θεό. Τώρα κάνει ο μωαμεθανός στον Αλλάχ, ο βουδδιστής στο Βούδδα, ο ινδουιστής στο Κρίσνα και ο Βαρθολομαίος στο Χριστό. Αυτό δεν είναι συμπροσευχή». 

Ο ως άνω Γέροντας ΔΕΝ μας τα λέει καλά. Μα καθόλου καλά! Ας δούμε, λοιπόν, τι ακριβώς λέει η Αγία Γραφή (Βασιλειών Γ΄ ιη΄14-40) σχετικά με τον προφήτη Ηλία: Ο Προφήτης πολεμούσε σφόδρα τον τότε συγκρητισμό (που είναι αδέρφια δίδυμα με τον σύγχρονο οικουμενισμό). Τώρα τι έγινε πραγματικά στο βουνό Κάρμηλο; 

Ο Προφήτης προκάλεσε τους 450 προφήτες της αισχύνης να δείξουν ότι ο θεός τους, ο Βάαλ, είναι αληθινός κι όχι ψεύτικος, ρίχνοντας φωτιά από τον ουρανό για να κάψει το σφάγιο της θυσίας τους. ΔΕΝ προσευχήθηκε μαζί τους αλλά ΑΥΤΟΙ ΜΟΝΟ προσεύχονταν στο θεό τους «πρωίθεν έως μεσημβρίας». Ο Ηλίας ΔΕΝ προσευχήθηκε μαζί τους, λέει το ιερό κείμενο, ΑΛΛΑ τους μυκτήριζε, λέγοντάς τους να φωνάζουν δυνατώτερα, για να ξυπνήσουν το θεό τους, που μπορεί να κοιμήθηκε!!! Η γελοιοποίηση των ειδωλολατρών ΔΕΝ αποτελεί συμπροσευχή! 

Όταν, απογοητευμένοι από την άκαρπη προσπάθειά τους «μετέστησαν και απήλθον» ΤΟΤΕ προσευχήθηκε ο Προφήτης στον αληθινό Θεό, με τα γνωστά αποτελέσματα. Είναι καλό να ξεκινούμε ΟΛΟΙ από τα γεγονότα για να βγάζουμε τα σωστά  συμπεράσματα. Άλλως εκτιθέμεθα ανεπανόρθωτα. 

Ο ως άνω Γέροντας αυτοαναιρείται αμέσως πιο κάτω λέγοντας: «συμπροσευχή θα ήταν αν έκαναν (εννοεί προσευχή) στον ίδιο Θεό». Τελικά δεν χρειάζεται να πούμε εμείς τίποτε εναντίον του. Πολεμά ο ίδιος τις απόψεις του. Κρίμα. Τι να να πω για τη θέση του ότι όταν προσεύχονται μαζί μωαμεθανοί, βουδδιστές, ινδουιστές και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ΔΕΝ είναι συμπροσευχή; 

Δεν θα χρησιμοποιήσω τη γνωστή φράση του Καθηγουμένου του Βατοπαιδίου Εφραίμ, που δήλωσε για τις συμπροσευχές: «βλέπουμε και κάνουμε πως δεν βλέπουμε». Απλώς αναφέρω τον 45ο κανόνα των Αγίων Αποστόλων: «Επίσκοπος ή πρεσβύτερος ή διάκονος αιρετικοίς συνευξάμενος, μόνον αφοριζέσθω, ει δε επέτρεψεν αυτοίς ως κληρικοίς ενεργήσαι τι καθαιρέισθω». 

Το συμπέρασμα είναι καθαρό: Αν με τους αιρετικούς, που δηλώνουν πίστη στον ίδιο Θεο απαγορεύεται να συμπροσευχόμαστε με τους αλλόθρησκους που πιστεύουν σε ψεύτικες θεότητες επιτρέπεται; Τα συμπεράσματα τα αφήνω στους αναγνώστες.

1 comment:

  1. Θα ήταν καλό, κύριε Ανδρέα, αν γνωρίζαμε το όνομα του αγιορείτη γέροντα και σε ποια μονή ανήκει. Δυστυχώς στις έσχατες μέρες που ζούμε υπάρχει μια διαστρέβλωση της αλήθειας.

    ReplyDelete