Wednesday, May 17, 2017

ΤΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΕΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ, ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ


ΤΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΕΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ, ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Ο Μ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεώργιος Τσέτσης, σε παλαιότερο άρθρο του στο Βήμα στις 21 Απριλίου 2006, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής απαράδεκτα για το θαύμα του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού: «Υπάρχει, αιώνες τώρα, διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για ‘’θαύματα’’ προκειμένου να πληρώσει  το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή αφής το Άγιον Φως κατέρχεται θαυματουργικά ‘’ουρανόθεν’’ για να ανάψει τη λαμπάδα του Πατριάρχου».  

Σε πρόσφατο κείμενό του που τιτλοφορείται «Σκιαγράφημα των ‘’ου κατ’ επίγνωσιν’’ νεοζηλωτών», και που δημοσιεύτηκε στο amen.gr, ο Μ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεώργιος Τσέτσης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον τρόπο υποδοχής του Αγίου Φωτός με τα εξής λόγια: «Αυτός που υποδέχεται μεν με φανφάρες και τιμές Αρχηγού Κράτους το Άγιο Φως που μας έρχεται από τον Πανάγιο Τάφο…».

Το μεγάλο πρόβλημα όμως της αμφισβήτησης του θαύματος Αγίου Φωτός, από π. Γεώργιο Τσέτση, παραμένει. Η ανασκευή των όσων απαράδεκτων δήλωσε σε παλαιότερο άρθρο του στο Βήμα στις 21 Απριλίου 2006, για το θαύμα του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο, εξακολουθεί να εκκρεμεί. 

Ο π. Γεώργιος Τσέτσης απαξιωτικά ανέφερε ότι ο λαός ‘’ψάχνει για ‘’θαύματα’’ προκειμένου να πληρώσει το ‘’πνευματικό του κενό’’. Καμιά όμως ανασκευή δεν έγινε για τούτη την απαράδεκτη απαξίωσή του. Απαξιωτικά μίλησε για τον «ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για ‘’θαύματα’’», αλλά δεν έγινε καμιά ανασκευή. Είναι σωστό και πρέπον να ανασκευαστούν τα όσα απαράδεκτα ανέφερε για το θαύμα του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο.

No comments:

Post a Comment