Monday, May 8, 2017

ΝΕΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΝΘΙΜΟΥ


ΝΕΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΝΘΙΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Γράφει το ιστολόγιο “Πατερική Παράδοσις”:

“Ὁ μητροπολίτης Ἀλεξανδρουπόλεως, ὅπως μᾶς ἔχει συνηθίσει, πορεύεται ἕνα δικό του «αἱρετικό» δρόμο. Εἶναι ἐναντίον τῆς Θρησκείας, ἀλλὰ ὑπὲρ τῆς Κολυμπαρίου Συνόδου ποὺ εὐοδώνει τήν ...Πανθρησκεία!!! Εἶναι ἐναντίον «τῆς θρησκειοποίησης τοῦ Εὐαγγελίου σὲ μορφὴ ἐξουσίας» ἀφοῦ τοῦτο «συνιστᾶ αἵρεση στὴ χείριστη μορφὴ τῆς ἐκκοσμίκευσης καὶ ὁδηγεῖ τὴν Ἐκκλησία σὲ πνευματικὸ θάνατο», ἀλλὰ στρουθοκαμηλίζει καὶ κάνει πὼς δὲν βλέπει ὅτι ἡ Ἐκκλησία σήμερα καταδυναστεύεται ἀπὸ τὴν Παναίρεση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ.”

Η διάκριση των όρων Εκκλησία και θρησκεία με υποτιμητική σημασία για τη δεύτερη δεν είναι με καμμιά έννοια ορθόδοξη διάκριση.

Κανένας Πατέρας της Εκκλησίας και καμμιά Σύνοδος δεν κάνουν τέτοια διάκριση. Ο πρώτος που εισήγαγε αυτή τη διάκριση είναι ο Καρλ Μπαρθ -κορυφαίος Προτεστάντης θεολόγος, εκπρόσωπος της λεγομένης "Προτεσταντικής Ορθοδοξίας", μέσα στα πλαίσια της προσπάθειάς του να πολεμήσει τον Παπισμό. 

Στην ορθόδοξη θεολογική σκέψη η άστοχη αυτή διάκριση εισήχθη από τον Φλωρόφσκυ που διατηρούσε αλληλογραφία με τον Κάρλ Μπαρθ και επηρεάστηκε από τη θεολογία του. Στη συνέχεια ο Φλωρόφσκυ εμπέδωσε αυτή την κακόδοξη ερμηνευτική στους πολλούς και αξιόλογους -από ακαδημαικής σκοπιάς- μαθητές του.
Δυστυχώς στην Ελλάδα πολλοί έχουν υιοθετήσει αυτή την άτοπη διάκριση επηρεασμένοι κυρίως -αλλά όχι μόνον- από τον κακό δαίμονα της Νεοελληνικής θεολογίας κ. Χρ. Γιανναρά που την εκλαίκευσε, τη διέδωσε και την έκανε σημαία της θεολογίας του. 

Ο Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως -οικουμενιστής και νεωτεριστής ιεράρχης και ένθερμος Κολυμβαριστής- και σ’ αυτό θέμα -όπως σε τόσα άλλα- επηρεάστηκε από τη θεολογία του κ. Γιανναρά, η οποία με κανένα τρόπο δεν δεσμεύει την πίστη μας.

No comments:

Post a Comment