Friday, March 3, 2017

ΕΥΘΑΡΣΗΣ OMOΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟ


ΕΥΘΑΡΣΗΣ OMOΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Στην Ποιμαντορική του Εγκύκλιο για την Κυριακή της Ορθοδοξίας ο επίσκοπος Κοσμάς, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, λέγει σεμνά και ταπεινά, πλην όμως ομολογιακώς, αυτά που κάποτε ομολογούσαν άπαξ άπαντες οι επίσκοποι και εθεωρούνταν κοινός τόπος. Πλην όμως αυτός τα διακηρύττει γραπτώς στην μετα-Κολυμβάριον εποχή.
Λέγει ο Σεβασμιώτατος: «Όταν αναφέρουμε τον όρο Εκκλησία οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι εννοούμε μόνον την Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Και τούτο διότι μόνον η Ορθοδοξία αποτελεί Εκκκλησίαν». Αυτό κι αν  είναι ποιμαντική διδασκαλία, διαυγής, καθαρή και άνευ προσμίξεων. Δεν ακούμε για τεχνικούς όρους, ούτε μασημένα λόγια, πυθιακές αναφορές σε «ετερόδοξες Εκκλησίες και ομολογίες», μήτε οβιδιακές μεταμορφώσεις των μακράν της αληθείας και πεισμόνως εμμενόντων παλαιόθεν εις πλάνες και ετεροδιδασκαλίες.

Και συνεχίζει ο καλός ποιμήν επίσκοπος Κοσμάς: «Ποιοί είναι οι εχθροί της αληθείας»; Στην απάντησή του δεν πτοείται ουδένα και επειδή δεν ορρωδεί προς ουδενός, μεταξύ εχθρών της αληθείας κατονομάζει ποιους; Τον Παπισμό, τον Προτεσταντισμό, τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και την παναίρεση του οικουμενισμού. Αυτοί, μας λέγει ο ποιμήν των λογικών προβάτων Κοσμάς είναι οι  βαρείς και λοιμώδεις λύκοι, που με τόση επιμέλεια και φρονίδα περισσή στο Κολυμβάριο τους ντύσανε άχαρα κι ατέχνως με προβιές.

Και συνεχίζει: «Ας απομακρύνουμε από κοντά μας τους αιρετικούς,όσο κι αν εντυπωσιάζουν». Έτσι κατηχείται ο λαός του Θεού. Με την «άπαξ παραδοθείσαν τοις αγίοις πίστιν» κι όχι με απονέρια όζοντα κακοδιδασκαλιών, ούτε με μασημένα λόγια γέμοντα αμφισημιών, που ερμηνεύονται κατά το δοκούν.

Ασφαλώς και δεν αναμένουμε ότι θα επαινέσουν τον Σεβασμιώτατο οι αιρετικοί πάσης φύσεως κι αποχρώσεως. Ούτε κατά διάνοιαν. Ασφαλώς ούτε οι οικουμενιστές, οι μεταπατερικοί και άπας ο εσμός των νεωτεριζόντων. -Ακούς εκεί! Τολμά και λέγει ότι η Ορθοδοξία είναι αποκλειστικώς η Εκκλησία; Φρίξον ήλιε! Πού ζη επιτέλους;!
Αφήστε τους Σεβασμιώτατε. Κουκιά τρώνε, κουκιά μαρτυράνε. Υμείς συνεχίστε να ορθοτομείτε τον λόγον της αληθείας. Τον έχουμε τόση ανάγκη στους πονηρούς καιρούς μας.

No comments:

Post a Comment