Thursday, March 30, 2017

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, Η ΑΝΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΑΙΡΕΣΗΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ, ΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ


 ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, Η ΑΝΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΑΙΡΕΣΗΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ, ΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Ο Ηγούμενος  Εφραίμ, που επί Ηγουμενίας του προβλήθηκε αιρετική πλάνη περί της Θείας Χάριτος, σε ομιλία του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, ‘’ανενόχλητα’’ προβάλλει αυτόν ως απλανώς διδάξαντα. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι γνωρίζει ποια είναι η Ορθόδοξη στάση που πρέπει να τηρήσει, για την ως μη ώφειλε προβολή της αιρετικής πλάνης του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού περί της Θείας Χάριτος. Ο Ηγούμενος  Εφραίμ έχει τεράστια ευθύνη για την προβολή της κακοδοξίας, του προβαλλομένου ως απλανώς διδάξαντος π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού.

Ο Ηγούμενος Εφραίμ έχει την πρώτιστη ευθύνη για την προβολή στην ιστοσελίδα Vatopedi.gr (Ι. Μ. Μονή Βατοπαιδίου), βίντεο που τιτλοφορείται «Τέκνα Θεού γενέσθαι», με ομιλία του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, που έγινε στο Συνοδικό της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, στο οποίο  μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Όταν λοιπόν όπως είπα κρατήσομεν την πρακτικήν έτσι αντιστάμενοι στην έννοιαν, στην κρούσιν του παραλόγου, τότε αρχίζει ο φωτισμός στον νουν, ξυπνάει ο νους και δεν πλανάται άκοπα στον άσκοπον μετεωρισμόν. Όταν η Θεία Χάρις αυτό το διαπιστώσει, ότι ο νους αυτός εξύπνησε και πήρε τη θέση του σαν πρόσωπο και ο νους είναι το πρόσωπο, τότε υποτάσσεται η Χάρις εις τον νουν, μυστήρια μυστηρίων. Κι άλλοτε σας τα είπα αυτό, αλλά σας το είπα συγχωνευμένα. Δεν είναι παράξενα τούτα. Ο νους του ανθρώπου που είναι πρόσωπον και το καθ’ εικόνα και ομοίωσιν, είναι υπεράνω της Χάριτος.  Η Χάρις του Θεού είναι άκτιστος ενέργεια μέσω της οποίας κατασκεύασε τα πάντα και τα διοικεί. Αλλά αυτή είναι εργαλείο, ο νούς είναι πρόσωπον,  τόσον το καθ’ εικόνα και ομοίωσιν. Γι’ αυτό και το φόρεσε ο Θεός Λόγος και το έχει αχώριστα στην αιωνιότητα της δόξης του, ο Πατήρ του μέλλοντος αιώνος». 

Γνωρίζει ότι πρόκειται περί ξεκάθαρης κακοδοξίας, όχι μόνο ο Ηγούμενος, αλλά και αυτοί που σωπαίνουν.  Αυτή είναι και η αιτία της απόλυτης σιωπής, γι’ αυτό το σοβαρό θέμα της κακοδοξίας, του προβαλλομένου ως απλανώς διδάξαντος π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού.

Για πρώτη φορά μετά από αιώνες, από τον καιρό του αιρετικού Βαρλαάμ του Καλαβρού, παρουσιάζεται αιρετική θέση περί της Θείας Χάριτος και μάλιστα προβάλλεται από την Ι.Μ. Βατοπαιδίου. Όπως τότε οι βαρλααμίτες θεωρούσαν το άκτιστον, θαβώρειον Φως, ως «χείρον νοήσεως», έτσι και ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός θεωρεί ότι «ο νους του ανθρώπου που είναι πρόσωπον και το καθ’ εικόνα και ομοίωσιν, είναι υπεράνω της Χάριτος», το οποίο αποτελεί ξεκάθαρα αιρετική και βλάσφημη διδασκαλία. Άλλες συνθήκες δυστυχώς ‘’επιτρέπουν’’ την ανενόχλητη προβολή της αιρετικής αυτής πλάνης.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι προβάλλεται χωρίς καμιά ανασκευή από την Ι.Μ. Βατοπαιδίου. Είναι επιβεβλημένη Ορθόδοξη ανασκευή της αιρετικής πλάνης του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού περί της Θείας Χάριτος όσο το δυνατό γρηγορότερα, γιατί επαυξάνει το πλήθος που εκλαμβάνει καθ’ ολοκληρία ως ορθούς τους λόγους του. Όσο όμως η σιωπή, αυτών που έχουν λόγους να σιωπούν, ‘’καλύπτει’’ την αιρετική αυτή πλάνη, ανεμπόδιστα θα διαδίδεται. Αυτό είναι το σκάνδαλο.

No comments:

Post a Comment