Friday, March 31, 2017

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΡΧΙΜ. ΙΩΗΛ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΕΛΠΙΔΑ, ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
__________

Αρχιμ. Ιωήλ Νικολάου, Ελπίδα, χαρά και αγάπη, Έκδοση ιερού ναού Αγίου Νεκταρίου, Πρέβεζα 2017, σσ. 114.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ενώπιον μου βρίσκεται κομψός τόμος με προσεγμένο εξώφυλλο που σε τραβάει με την πρώτη ματιά. Αποτελείται κυρίως από ομιλίες του Πανοσιολογιώτατου συγγραφέα σε μνήμες Αγίων. 

Εν πρώτοις παρατίθεται Πρόλογος του επιχωρίου Επισκόπου, Μητροπολίτου Νικοπόλεως κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος εξαίρει καθηκόντως την αρετή της ταπεινώσεως. Παρελαύνουν ακολούθως ενώπιον μας πλείστοι όσοι άνθρωποι του Θεού «απόστολοι, μάρτυρες και προφήται, ιεράρχαι, όσιοι και δίκαιοι». Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στον Τίμιο Σταυρό με αφορμή την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Παρουσιάζονται για το θέμα αυτό γνώμες Αγίων, όπως του ιερού Χρυσοστόμου και του ισαποστόλου Κοσμά του Αιτώλού. 

Σημειώνουμε ενδεικτικά την εξής γνώμη του συγγραφέως: «Ο σταυρός είναι η παρηγοριά εκείνων που πονούν, η προστασία των αδυνάτων, η χαρά των ευσεβών, το θάρρος των απογοητευμένων, ο γιατρός των αρρώστων». Πόσο μακρυά από την αλήθεια βρίσκονται οι αιρετικοί Καλβινιστές που σιχαίνονται το σταυρό και στα κωδωνοστάσια των ναών τους τοποθετούν κάτι που θυμίζει ...γαϊδουράγκαθο. Αποτελούν τω όντι «ετερόδοξη Εκκλησία ή Ομολογία»; Αυτών «των εχθρών του σταυρού» ετοιμάζονται πυρετωδώς οι οικουμενιστές να … γιορτάσουν τα 500 χρόνια. 

Γίνεται επίσης αναφορά στον μακαριστό Μητροπολίτη Νικοπόλεως κ. Μελέτιο, πνευματικό πατέρα του π. Ιωήλ, με αφορμή το τετραετές μνημοσύνο του. Δεν λείπει επίσης σχολιασμός αρετών όπως της αγάπης  και της ελεημοσύνης, αλλά και των Γενεθλίων της Θεοτόκου. Ο π. Ιωήλ περαίνει το βιβλίο του με εκτενή αναφορά στην προσκυνηματική εκδρομή που πραγματοποίησε η ενορία του στη Ρωσσία το περασμένο καλοκαίρι. Όπως πληροφορούμαστε, επισκέφθηκαν την Αγία Πετρούπολη και τη ρωσσική πρωτέουσα, όπου μεταξύ αλλων επισκέφθηκαν τη μονή Ποκρόφσκυ, όπου προσκύνησαν «τον τάφο και το λείψανο της νεοφανούς Αγίας Ματρώνας της αόμματης». Ο π. Ιωήλ μας μεταφέρει νοερά στο μοναστήρι του Ντιβέγιεβο στην κεντρική Ρωσσία, όπου βρίσκονται τα λείψανα, ο σταυρός και το τσεκούρι  του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ. 

Άξιος ο μισθός του συγγραφέα, που μας παρουσιάζει πλείστες όψεις της εν Χριστώ ζωής «προς οικοδομήν». Ελπίζουμε ότι το παρόν πονημα θα συντελέσει, πρεσβείαις του Αγίου, στην ανοικοδόμηση κι αποπεράτωση του ιερού ναού του Αγίου Νεκταρίου, όπου διακονεί ο Πανοσιολογιώτατος π. Ιωήλ.

No comments:

Post a Comment