Sunday, March 19, 2017

ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ I. ΜΟΝΗΣ ΛΟΓΓΟΒΑΡΔΑΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ I. ΜΟΝΗΣ ΛΟΓΓΟΒΑΡΔΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στο ιστολόγιο “Ακτίνες”, το ακόλουθο σχόλιο του κ. Βασίλη Κερμενιώτη:

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ κ. ΚΕΡΜΕΝΙΩΤΗ
_________

“Ευχαριστώ θερμά τον σεβαστό Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας Πάρου, π. Χρυσόστομο Πήχο (τον οποίο δεν γνωρίζω προσωπικά) για την μεγάλη τιμή που μου έκανε να με συμπεριλάβει ως μάρτυρα στην μηνυτήρια αναφορά επί αιρέσει που κατάθεσε ενώπιον της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά του επι κεφαλής της παναιρέσεως του Οικουμενισμού, του ασεβέστατου Πατριάρχη Κων/λεως κ. Βαρθολομαίου.
Ο π. Χρυσόστομος ήταν πνευματικό παιδί του Αγίου Γέροντος Αυγουστίνου Καντιώτη και με τη Συνοδεία του επάνδρωσε την ιστορική Μονή στην οποία εγκαταβίωσε ο άγιος Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος, πνευματικό τέκνο του Αγίου Νεκταρίου.

Κερμενιώτης Π. Βασίλειος,
Υπαγ. στην Ι. Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.”

Πολύ διαφωτιστικό το σχόλιο του κ. Κερμενιώτη. Καταρχήν ας αναφέρουμε ότι δίκαια ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Πήχος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής της Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας, τον προτείνει σαν μάρτυρα κατηγορίας στη Μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος σε βάρος των κακοδοξιών του Οικουμενικού Πατριάρχη. 

O κ. Κερμενιώτης μπορεί να στερείται πτυχίου θεολογίας αλλά τα σχόλια και τα άρθρα του είναι εύστοχα και συνοδεύονται πολλές φορές με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που τα καθιστά ακόμη πιο πειστικά και ελκυστικά. Ακόμη και όταν δεν μπορείς να συμφωνήσεις με τις θέσεις του -ιδιαίτερα στο θέμα της Αποτείχισης- είσαι υποχρεωμένος να σταματήσεις και να τον ακούσεις προσεκτικά. Το ίδιο ισχύει για τον γιατρό κ. Λυκούργο Νάνη. Και οι δύο αυτοί παραδοσιακοί πιστοί κάνουν σύντομα και καίρια σχόλια που έχουν μεγάλη απήχηση.

Γι’ αυτό -επαναλαμβάνω- πολύ ορθά ο Πανοσιολογιώτατος κ. Χρυσόστομος Πήχος προτείνει τον κ. Κερμενιώτη ως μάρτυρα κατηγορίας για τη Μηνυτήρια αναφορά του στην Ιερά Σύνοδο.

ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ;
_______

Εκείνο που μου έκανε εντύπωση, όμως, από το σχόλιο του κ. Κερμενιώτη είναι ότι η πρόταση του π. Χρυσόστομου δεν έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον ίδιο. Φαίνεται ότι το ίδιο ισχύει για όλους τους μάρτυρες κατηγορίας που προτείνει ο Πανοσιολογιώτατος κ. Χρυσόστομος. Γι’ αυτό διατηρώ ζωηρότατες αμφιβολίες αν θα δεχτούν όλοι να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας εναντίον του Πατριάρχη.

ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΥ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
_________

Επί παραδείγματι: Ο Πανοσιολ. κ. Χρυσόστομος προτείνει -μεταξύ άλλων- τους Μητροπολίτες Λεμεσού και Μόρφου. Αν και φυσικά δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να μιλήσω εκ μέρους τους, είμαι σχεδόν απολύτως βέβαιος ότι και οι δύο δεν θα αποδεχτούν να καταθέσουν εναντίον του Πατριάρχη. 

Υπενθυμίζω ότι οι δύο αρχιερείς ναι μεν δεν υπέγραψαν τις αποφάσεις -και δη το διαβόητο ΣΤ΄ κείμενο- της Συνόδου της Κρήτης, αλλά αργότερα έδωσαν εντολή να διαβαστεί στις επαρχίες τους η Συνοδική Εγκύκλιος της Εκκλησίας της Κύπρου η οποία εξυμνεί μέχρι τρίτου ουρανού τη Σύνοδο της Κρήτης. Παράλληλα δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα την αυστηρή επίπληξη που τους έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος για την μη υπογραφή του 6ου κειμένου της Συνόδου.

Επίσης! Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού είπε, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση, ότι δήθεν είναι ψευδείς οι πληροφορίες που φέρουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη να συμπροσεύχεται με αιρετικούς και αλλόθρησκους.!!! Επομένως πώς θα πάει τώρα ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του Παναγιώτατου και μάλιστα σε δίκη που θα διεξαχθεί σε Αυτοκέφαλη Εκκλησία διαφορετική από αυτή στην οποία υπάγεται;

ΑΜΦΙΒΟΛΗ Η ΠΡΟΘΥΜΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
________

Αλλά πέραν των δύο Κυπρίων Μητροπολιτών και άλλα ονόματα από τους μάρτυρες που προτείνει ο Πανοσιολογιώτατος κ. Χρυσόστομος είναι λίαν αμφίβολο αν θα αποδεχθούν την πρόταση να γίνουν μάρτυρες κατηγορίας της Μηνυτήριας αναφοράς της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας, είτε επειδή εμφορούνται από οικουμενιστικά φρονήματα, είτε επειδή -για διάφορους λόγους- δεν θα θέλουν να εμπλακούν στη διαδικασία.

Φυσικά οι πιο πάνω παρατηρήσεις έχουν μικρή αξία επειδή είναι λίαν αμφίβολο αν θα δεχτεί ποτέ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος να εξετάσουν τη Μηνυτήρια αναφορά της Μονής Λογγοβάρδας.

Θα επανέλθω -συν Θεώ- σύντομα να σχολιάσω εκτενέστερα την Μηνυτήρια αναφορά του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας, επειδή μας δίνει αφορμή για να κάνουμε ουσιαστικές παρατηρήσεις για την πορεία του αντιοικουμενιστικού αγώνα.

No comments:

Post a Comment