Wednesday, March 29, 2017

ΣΟΒΑΡΑ ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ



ΣΟΒΑΡΑ ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Όπως ήταν φυσικό η προσοχή όλων επικεντρώθηκε στα όσα άτοπα ανέφερε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, στην ομιλία του στην Κόρινθο αναφορικά με τον Οικουμενισμό και τη Σύνοδο της Κρήτης.

Πέραν, όμως, των όσων άστοχων είπε γι’ αυτά τα θέματα η αλήθεια είναι ότι είπε πολλά άτοπα που χρειάζονται σχολιασμό.

Ανέφερε, επί παραδείγματι, ότι ένα παιδάκι έξι ετών του είπε στην εξομολόγηση ότι κλωτσούσε την αδελφή του και ότι όταν ξαναπήγε να εξομολογηθεί του είπε ότι δεν κλωτσά μεν την αδελφή του αλλά την φτύνει!!!

Διερωτώμαι: Σε τι ακριβώς ωφέλησε το ακροατήριό του η διήγηση των όσων του είπε στο εξομολογητήριο ένα παιδάκι έξι χρόνων;

Ερχόμαστε, όμως, σε κάποιο θέμα πολύ πιο σοβαρό. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι φοιτητής ιατρικής του εξομολογήθηκε ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Δεν είχε μεν διαπράξει την αμαρτία αλλά είχε ομοφυλοφιλικές τάσεις σε επίπεδο λογισμών. Ο π. Εφραίμ τον ενθάρρυνε να συνεχίσει τον αγώνα του και τελικά ο γιατρός αυτός παντρεύτηκε και έχει πέντε παιδιά χωρίς να διαπράξει ποτέ την ομοφυλοφιλική πράξη.

Καταρχήν θα έπρεπε να είναι προσεκτικός με την αναφορά του στην επαγγελματική ιδιότητα του εξομολογηθέντος και στο ότι έχει πέντε παιδιά. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι συνέχισε να πει, ότι ο εν λόγω γιατρός είναι Διευθυντής ενός μεγάλου ιατρικού κέντρου.

Έτσι κατέδωσε ουσιαστικά την ταυτότητα του εν λόγω γιατρού επειδή οι συνάδελφοι, οι φίλοι, οι ενορίτες, ακόμη και η οικογένειά του, δεν θα δυσκολευθούν να αντιληφθούν ποιος είναι ο μεσήλικας γιατρός με τα πέντε παιδιά που κατέχει διευθυντική θέση σε ένα μεγάλο ιατρικό κέντρο.

Χρειάζεται σχολιασμό η αδιακρισία και η επιπολαιότητα του π. Εφραίμ;

Αλλά γιατί απορώ; Δύναται εξ Ιωσήφ του Βατοπαιδινού αγαθόν τι είναι;

No comments:

Post a Comment