Thursday, March 16, 2017

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΣΤΗ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΣΤΗ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Του κ. Ανδρέα Κυριακού, Θεολόγου
=====

Όπως δημοσιεύεται στη «Ρομφαία», ο Σεβασμιώτατος Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας τέλεσε την Β΄ Στάση των Χαιρετισμών στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη Γιόνσεπιγκ της Σουηδίας. Μεταξύ των συμμετασχόντων στην Ακολουθία διακρίνεται στη φωτογραφία σε περίοπτη θέση και ο εντιμότατος κ. Φρέντρικ Χόλλερτζ, αξιωματούχος των Λουθηρανών (Προτεσταντών) της πόλης. Ο εν λόγω κύριος, κατά το δημοσίευμα, ήταν παρών και στην επακολουθήσασα τράπεζα, που ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος. Στην ίδια πόλη και στον αυτό ναό λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος την Β΄Κυριακή των Νηστειών. Πάλι κατά το δημοσίευμα, στο γεύμα που ακολούθησε τη λειτουργία κι ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος, παρέστη, σε τιμητική θέση, η Δόκτωρ Άνν Άλντεν, «επίτροπος της Σουηδικής Εκκλησίας». Δεν διευκρινίζεται αν η εν λόγω κυρία παρέστη και στη λειτουργία. 

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Είναι ή δεν είναι συμπροσευχή η παρουσία αιρετικού και δη αξιωματούχου σε Ορθόδοξη ακολουθία; Αμφιβάλει κανείς ότι είναι συμπροσευχή η παρουσία αιρετικού σε τράπεζα που ευλογεί, μετά από προσευχή, Ορθόδοξος ιεραρχής; Τα ίδια και τα αυτά μπορούν να λεχθούν για την παρουσία της Δόκτορος Άλντεν, αξιωματούχου των Λουθηρανών Προτεσταντών της χώρας. 

Θυμάμαι πώς ο αοίδιμος Γέρων Ιάκωβος Τσαλίκης αντιμετώπισε την παρουσία Παπικού στην τράπεζα της Μονής. Έκανε το σταυρό του και άρχισε να τρώει, αρνούμενος να συμπροσευχηθεί με μη Ορθόδοξο. Τι κι αν οι Ιεροί Κανόνες απαγορεύουν ρητώς τη συμπροσευχή με τους πάσης φύσεως αιρετικούς; Διαπιστώνει κανείς με άφατη θλίψη και ανείπωτη οδύνη ότι, εδώ και χρόνια, πλείστοι ιεράρχες κι άλλοι κληρικοί του κλίματος του Οικουμενικού Θρόνου κι όχι μόνο «αδιαλείπτως» συμπροσεύχονται με αιρετικούς κι αιρεσιάρχες. Καταπατώντας φυσικά κατάφορα τους ιερούς Κανόνες. «Τις δώσει τη κεφαλή μου ύδωρ και τοις οφθαλμοίς μου πηγήν δακρύων και κλαύσομαι;»

No comments:

Post a Comment