Wednesday, March 22, 2017

ΑΠΤΟΗΤΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ


ΑΠΤΟΗΤΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο Καθηγητής του πανεπιστημίου του Γκράτς της Αυστρίας κ. Λαρεντζάκης, στις 16 τρέχοντος, έδωσε διάλεξη στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ με θέμα την «Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδον της Ορθοδόξου Εκκλησίας». 

Ένα από τα τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε ο Ελλογιμώτατος ήταν και η «Λειτουργική ζώη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Όπως τόνισε εμφαντικά, κατά τη «Σύνοδο» υπήρχε τακτική και καθημερινή λειτουργική ζωή, όπως και καταληκτικό συλλείτουργο στην εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στα Χανιά. Όπως σημειώνει στη συνέχεια, «με πανορθόδοξη απόφαση εδόθη η δυνατότητα και Παρατηρητών από άλλες μη Ορθόδοξες Εκκλησίες στην εναρκτήρια και καταληκτήρια συνεδρίαση της Συνόδου, χωρίς λόγο και ψήφο και στην καταληκτήρια Θεία Λειτουργία στα Χανιά». Πολύ «προχωρημένος» ο κύριος Καθηγητής. Είναι πασιφανές ότι ευρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από το Κολυμβάριο. «Ετερόδοξες Εκκλησίες και Ομολογίες» απεφάνθησαν οι εκεί συμμετασχόντες , «μη Ορθόδοξες Εκκλησίες» αποφαίνεται με στόμφο ο Ελλογιμώτατος. 

Από πότε Σύνοδοι της Εκκλησίας δέχονται καταδεδικασμένους κακοδόξους ανάμεσα στα μέλη τους; Ως γνωστόν, οι ανωτέρω αιρετικοί αξιωματούχοι πήγαν εκεί ως επίσημοι προσκεκλημένοι, όχι για να ζητήσουν συγγνώμη για τις πολλαπλές αιρέσεις των οποίων είναι φορείς, αλλά απλώς για να ακούσουν τι θα λεχθεί. Μάλιστα ταγός τις είχε την άποψη ότι έπρεπε να τους δοθεί και το δικαίωμα του λόγου!!!

Εκείνο που είναι, τη αληθεία, άνω ποταμών και το παρουσιάζει ο Ελλογιμώτατος χωρίς καν να κομπιάσει, είναι η παρουσία των αιρετικών Παρατηρητών στη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Απλώς του θυμίζουμε τι αναφέρει επί λέξει ο ς΄ Κανόνας της εν Λαοδικεία Συνόδου του 364: «Περί του μη συγχωρείν τοις αιρετικοίς εισιέναι εις τον οίκον του Θεού, επιμένοντας τη αιρέσει». Κι ο με΄ Κανόνας των Αγίων Αποστόλων φωτίζει επακριβώς το θέμα μας: «Επίσκοπος ή διάκονος αιρετικοίς συνευξάμενος, μόνον αφοριζέσθω, ει δε επέτρεψεν αυτοίς ως κληρικοίς ενεργήσαι τι καθαιρείσθω». Αυτά, Ελλογιμώτατε κύριε Λαρεντζάκη, ονομάζονται, χωρίς περιστροφές, εκπτώσεις από την «άπαξ παραδοθείσαν τοις αγίοις πίστιν» στο όνομα του κακόφημου οικουμενισμού.

No comments:

Post a Comment