Wednesday, March 29, 2017

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΨΑΝΗΣ: ‘‘ΚΑΘΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΤΗΣ”


ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΨΑΝΗΣ: ‘‘ΚΑΘΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΤΗΣ”

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

«Πάσαν με αρετήν, επί πλείω δε την προσευχήν αισθήσει πολλή ποιησώμεθα πάντοτε», λέγει στον 28ο Λόγο του ‘’Περί προσευχής’’ ο μεγάλος αυτός καθηγητής της ερήμου, ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης. Αυτή η αρετή της προσευχής αφορά όλους μας.

Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης, μιλώντας στην Τράπεζα της Μονής του Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους το έτος 2006, μίλησε για τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος. Ο σπουδαίος αυτός ασκητικός λόγος του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος «του Ηγουμένου των εν τω Σινά όρει μοναχών, ον και απέστειλε τω αββά Ιωάννη τω ηγουμένω της Ραϊθού, προτραπείς παρ’ αυτού συντάξαι» είναι όντως μεγάλος θησαυρός για κάθε μοναχό και γενικότερα για κάθε Χριστιανό.

Ήταν χαρακτηριστική η φράση του Γέροντος Γεωργίου Καψάνη, ότι «ο μοναχός πρέπει να έχει το βιβλίο της Κλίμακος κάτω από το προσκέφαλό του». «Τηρουμένων των αναλογιών το βιβλίο δεν απευθύναται μόνος σε μοναχούς» τόνισε, αλλά «απευθύνεται σε κάθε Χριστιανό, γιατί κάθε Χριστιανός πρέπει να είναι αγωνιστής και ασκητής». «Δεν πρέπει ρέμπελλα, τυχαία δηλαδή, να εργάζεται την ασκητική ζωή ο μοναχός, αλλά μετ’ επιστήμης».

Γιατί όπως ο μοναχός πρέπει να είναι «υπηρέτης του αγαθού και υπεραγάθου και παναγάθου ημών Θεού και βασιλέως» κατά τον Άγιο Ιωάννη, έτσι και κάθε Χριστιανός πιστεύω, πρέπει να διάγει την εν Χριστώ ζωή.

Εξάλλου όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος, «πάντων των προαιρουμένων ο Θεός η ζωή πάντων», «μοναχών, κοσμικών». Ενθυμούμαι τον γέροντα Αυξέντιο Γρηγοριάτη γύρω στο έτος 1981, που όταν τύγχαινε να τον συναντήσει κάποιος στο στενό διάδρομο της Μονής του Οσίου Γρηγορίου, είτε νεαρός μοναχός του ζητούσε τη συμβουλή του, είτε λαϊκός, άκουγες με τη βαριά φωνή του να απευθύνει την ίδια συμβουλή, «την ευχή να λές, την ευχή να λές» κι έφευγε. Ενθυμούμαι ακόμα την επιμονή του αυτή προς όλους, «την ευχή να λές, την ευχή να λές», την οποία επαναλάμβανε πολλές φορές. 

ΠΗΓΗ:

Κατάνυξις 

No comments:

Post a Comment