Tuesday, March 28, 2017

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κ. ΑΝΘΙΜΟ



ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κ. ΑΝΘΙΜΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Σεβασμιώτατε,

Σας απευθύνω την παρούσα ανοιχτή επιστολή για να σας παρακαλέσω θερμά να καθησυχάσετε τις ανησυχίες μας αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει τυχόν απόφασή σας να οδηγήσετε σε συνοδικό δικαστήριο για καθαίρεση τους κληρικούς της Μητροπόλεως σας π. Θεόδωρο Ζήση και π. Νικόλαο Μανώλη.

Σεβασμιώτατε,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η διακοπή του μνημοσύνου του οικείου ιεράρχη -υπό ορισμένες προυποθέσεις-, όχι μόνον επιτρέπεται από τους Ιερούς Κανόνες, αλλά και υπάρχει σύσταση να επαινούνται και όχι να τιμωρούνται όσοι προβαίνουν σε αυτή.

Μακάρι ο Θεός να σας φωτίσει να επιτρέψετε στον π. Νικόλαο και στον π. Θεόδωρο να συνεχίσουν να είναι εν ενεργεία κληρικοί στη Μητρόπολη σας και να ανεχτείτε να μη σας μνημονεύουν -όπως τους επιτάσσει η συνείδησή τους- στις Ακολουθίες και στις Θείες Λειτουργίες.

Αυτό κάνουν ήδη οι Μητροπολίτες Φλωρίνης Θεόκλητος και Κεφαλληνίας Δημήτριος και δεν αφήνουν έτσι περιθώριο -με την εφαρμογή της οικονομίας- να συμβεί μεγάλο κακό στην Εκκλησία.

Αν η αγάπη σας προς την Εκκλησία, Σεβασμιώτατε, σας αφήνει περιθώριο να εφαρμόσετε οικονομία για τους δύο κληρικούς, αν, δηλαδή, τους αφήσετε απερίσπαστους να ενεργούν κατά συνείδηση, θα δώσετε χαρά μεγάλη σε Θεό και ανθρώπους για τη στάση σας.

Αν παρά ταύτα θεωρείτε αδύνατο να τους αφήσετε στη θέση τους χωρίς να σας μνημονεύουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, Σεβασμιώτατε, μην τους οδηγήσετε σε καθαίρεση επειδή αυτά που θα επακολουθήσουν θα είναι φοβερά για την ενότητα της Εκκλησίας.

Ο όμορός σας Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης απλά έδωσε απολυτήριο στον π. Φώτιο Βεζύνια και του απαγόρευσε κάθε ιεροπραξία στη Μητρόπολή του χωρίς, όμως, να κινήσει διαδικασία για να τον καθαιρέσει.

Σας παρακαλούμε θερμά και υικά να πράξετε το ίδιο ή κάτι ανάλογο. Μη γίνετε, προς Θεού, προαγωγός σχίσματος και μεγάλης αναταραχής στην Εκκλησία.

Την ευχή σας,

Παναγιώτης Τελεβάντος

No comments:

Post a Comment